Цел ли е България за терористи?

5904
Цел ли е България за терористи?
Снимка: МВР

Бях шокиран. Миналата година пак имаше подобно обвинение на момче, което някак в последствие се размина. Такова обвинение на момче. Ако това е вярно, и бъде доказано, това е много сериозен случай. Поне в България. Това каза пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

Много неизвестни обаче има в случая до момента, подчерта той.

Арест за тероризъм е извършен в Бургас

Българин от сирийски произход, както и още 15 човека, са арестувани при спецакция срещу тероризма в Бургас, съобщава БНТ. Операцията в ...

Арабистът коментира обвиненият в тероризъм 21-годишен бургазлия. Припомняме, че при специализирана акция срещу тероризма в Бургас на 1 юли беше задържан българинът от сирийски произход - Мохамед Ахмед Абдулкадер. 21-годишният мъж беше задържан за 72 часа в Следствието на Бургас и вече е с повдигнато обвинение за тероризъм. Като свидетели са привлечени и разпитани и 14 негови сподвижници и приятели. Мохамед е завършил спортното училище в Бургас и е републикански шампион по борба, с много отличия за България. Преди 2 години се отказал от спорта, защото трябвало да замине при баща си в Сирия. Именно там според българските служби за сигурност, Мохамед е бил вербуван да извърши терористичен акт в България. Според разследващите баща му е сочен за командващ в структурите на ИДИЛ. Очаква се днес прокуратурата да даде още информация по случая.

Цел ли е България на тероризъм

От миналата по-миналата година промени политически в България няма. Ние нямаме присъствие в Сирия. Имаме 1 човек, който дори няма консулски функции. Проблемът обаче е следният - ключът е присъствието на младежа в Сирия. Не знаем в кой град е, не знаем и какво прави баща му със сигурност, коментира експертът.

От 17 юни в страната влезе в сила закон срещу всеки, извършил престъпление срещу режима в Сирия. Без значение къде се намира той - в трети страни, той трябва да понесе съдебна отговорност. Такива случаи имаше вече в Германия и Холандия, подчерта арабистът и допълни - ако обвиненията в тероризъм се докажат. 

Как става вербуването

Първият завърнал се от Сирия атентатор в Европа влиза доживот в затвора

Френският джихадист, който нападна еврейски музей в Брюксел през 2014 г. получи доживотна присъда, предаде БГНЕС. Мехди Немуш беше нам...

Ако неговият баща наистина е бил ангажиран с ИДИЛ, въпросът отпада. Родителският авторитет, бащата, е настойник поне до неговото пълнолетие, каза накратко Чуков.

Обикновено подобен тип хора тренират силови спортове - той е тренирал борба, но да кажа, ние все пак гадаем, подчерта той.

Има някакъв период от няколко години, за които не знаем какво е правил той. С какво се занимава баща му - знаем че бил командир във военен отряд. Обаче така ли е, не знаем, каза Чуков.

Колко е силна ИДИЛ в момента

В Сирия ИДИЛ в момента е по-скоро в състояние на спящи клетки. Нямат постоянен контрол 24 часа върху цяло селище. Имат активности, далеч е да бъдат победени, но това не е ИД през 2014 г. Не е тази организация, която владееше три пъти по-голяма територия от тази на България, обясни експертът.

САЩ прикрива убийствата на терористите в Сирия, разкрива руско разследване

Бойците от Ислямска държава брутално нападнаха конвой от сирийските правителствени сили на север от Палмира. Терористите намират убежищ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com