Цветанов се яви в съда по делото за недопускане на СРС при разследването срещу Орлин Тодоров

22570
Цветанов се яви в съда по делото за недопускане на СРС при разследването срещу Орлин Тодоров
Снимка: БГНЕС

Цветан Цветанов пристигна в Софийски градски съд за първото дело, по което се изправя на подсъдимата скамейка от трите обвинения, които са му повдигнати до момента, предаде БГНЕС.

Обвинението, което се гледа днес, е, че Цветанов, пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Те са били искани за разследване срещу бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Цветанов дойде с двамата си защитници – Менко Менков и германецът Ханс-Петер Ул. Скандалите около бившия вицепремиер са свързани с изборите, защото разкритията са били направени точно преди изборите, заяви Ханс-Петер Ул. Той добави, че ще наблюдава внимателно процеса, за да внесе доклад с впечатленията си в Страсбург.

Делото не успя да тръгне веднъж заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. Отводът дойде заради съмнения за безпристрастност. Мотивът на обвинението беше публикации в медиите за близките й отношения с адвоката на Цветанов – Менко Менков. След като си направи отвод, съдия Димитрина Ангелова беше категорична, че тя като председател на състава притежава воля, професионален и личен морал, за да проведе безпристрастен съдебен процес. Тя подчерта, че информацията в цитираните издания е несериозна.

Срещу Цветанов вече има повдигнати още две обвинения, които обаче все още не са стигнали до съда. Едното отново е свързано с Орлин Тодоров. В негова полза, според прокуратурата, Цветанов е присвоил 50 000 лева от бюджета на МВР и му е плащал възнаграждения докато Тодоров е лежал в ареста на затвора в Ловеч. Първото обвинение, което прокуратурата повдигна на Цветанов, е във връзка с незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т.нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи Цветанов не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от Закона за МВР (ЗМВР) за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението, той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров да извършат длъжностно престъпление.

Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори по всички обвинения до момента е най-леката - "подписка". След като му бе повдигнато третото обвинение, обаче, Цветанов има и забрана да напуска страната.

Прокуратурата забрани на Цветанов да напуска България

Мярката за неотклонение на Цветан Цветанов, която беше постановена от Софийската градска прокуратура, е "подписка", но на бившия вицепр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com