ДАНС и ГДБОП разследват "Възраждане" за циничен колаж със Соломон Паси (СНИМКА)

9797
ДАНС и ГДБОП разследват "Възраждане" за циничен колаж със Соломон Паси (СНИМКА)
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) възложи проверка по повод подаден сигнал от Сдружение “Организация на евреите в България “Шалом“, пишат от обвинението. В сигнала са изложени твърдения за осъществени престъпления от общ характер по чл. 162 и чл. 164 от НК.

Поводът за действията е разпространен в социалната мрежа “Telegram“ на групата на ПП “Възраждане“ фотоколаж с участието на Соломон Паси, а автори на сигналът срещу партията на Костадинов са представителите на организацията на евреите в България "Шалом".

"Считаме, че публикацията представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България", се казва в съобщение на "Шалом", публикувано на страницата им във Фейсбук.

ОЩЕ: Защо "Възраждане" е откровена неонацистка заплаха?

Въпросната публикация в канала на партия „Възраждане“ изобразява група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат друго лице. Държаното от тях лице е с монтирано лице на Соломон Паси - добре познат български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“, описват от "Шалом".

"Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство. Те представляват недопустима подигравка с едно от най-мрачните събития в световната история – осъществения от страна на нацисткия режим в Германия преди и по време на Втората световна война геноцид срещу милиони евреи, населявали територията на Европа. По време на Холокоста евреите са подложени на преследвания от страна на германското правителство. Масово и системно са нарушавани техните основни човешки права - на живот, телесна неприкосновеност, здраве, собственост, семеен и личен живот, свобода на придвижване и на упражняване на професия и др. Жертвите на Холокоста са интернирани принудително в концлагери, подлагани са на многобройни унижения и лишения и са масово избивани, включително чрез добре известните „газови камери“. Именно към избиването на евреите в „газовите камери“ препраща публикацията, споделена в официалната Telegram група на партия „Възраждане“. Посочената подигравателна публикация не само недопустимо осмива колосалните трагедии на Холокоста, но и представлява проява на език на омразата към еврейската общност и към господин Соломон Паси в частност. Нещо повече, фотоколажът и текстът към него съдържат явна заплаха към евреина господин Соломон Паси и подбуждат българското население към дискриминация, насилие и омраза срещу евреите. Тази цел е постиганата успешно, както става ясно от коментарите под споделянето на описаната публикация в социалната онлайн мрежа Facebook", пишат в сигнала си до СГП от "Шалом", подписан от председателят на организацията проф. Александър Оскар. 

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на съвместна проверка от ДАНС и отдел “Киберпрестъпност“ при Главна дирекция “Борба с организираната престъпност“ на МВР. В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин граждани и/или народни представители от 49. Народно Събрание проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на религиозна основа.

ОЩЕ: Забрана на "Възраждане"? Има по-добри начини

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

За резултатите обществеността ще бъде информирана, уверяват от държавното обвинение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Шеф Андре Токев: В затвора няма маски и така се живее по-лесно

Мотоциклетист загина при катастрофа на Хаинбоаз

Полицията хвана десетки пияни шофьори на празника

Заради починала жена в зъболекарски кабинет: Почва проверка

Разкриха схема за изготвяне на фалшиви документи

Кола падна от 10 метра височина в София

Месец преди изборите: И последното разклонение на "Барселонагейт" вече е в историята

Била в шкафа: Мъж намери граната край София

20-годишен шофьор блъсна четирима на автобусна спирка във Варна

Тежък сблъсък между кола и камион на пътя Варна – Добрич, има загинал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com