ДАНС изолира финансовото разузнаване при ГДБОП

18605
ДАНС изолира финансовото разузнаване при ГДБОП
Снимка: БГНЕС

Ръководството на ДАНС е взело странно и изненадващо решение да премести финансовото разузнаване от сградата на бул. "Черни връх" 45 в тази на бул. "Цариградско шосе", където се помещава ГДБОП, пише в утрешния си брой в. "Сега".

От създаването на спецагенцията през 2008 г. допреди няколко месеца служителите на финансовото разузнаване работеха рамо до рамо с агентите от другите две служби, които се вляха в ДАНС - НСС и военното контраразузнаване. Такава беше и първоначалната идея за създаване на агенцията - трите служби взаимно да се допълват в разработките, които правят, тъй като имат различни специализации. По този начин с отделянето на спецдирекцията ръководството на ДАНС реално е бойкотирало първоначалната идея за агенцията и е дало възможност отново контраразузнавачите да се окупират на бул. "Черни връх", коментираха експерти.

ДАНС в пазарджишко лозе

Зрелищната операция на ДАНС в Пазарджик приключи с добрата новина, че в тамошния квартал "Изток" няма клетка на "Ислямска държава". Ам...

Решението е странно и поради факта, че финансовите разузнавачи извършват информационно-аналитична дейност и нямат място при антимафиотите, които основно арестуват. Още повече че с новия закон за ДАНС ГДБОП ще бъде извадена от агенцията и ще се върне в МВР. Ако това се случи, вероятно финансовото разузнаване ще трябва да се върне отново на бул. "Черни връх", където единствено ще се помещава ДАНС.

Засега не са ясни мотивите за преместването и кога точно е взето. През последните месеци именно срещу финансовото разузнаване бяха насочени основните критики, че е проспало кризата с КТБ. Дали за това има заслуга отделянето на дирекцията в другата сграда, само може да се гадае.

Квартирните игри в спецагенцията започнаха още от създаването й. Тогава беше взето странното решение ръководството на ДАНС да се помещава в новопостроената сграда на ул. "Черковна", а останалите дирекции да бъдат на "Черни връх". По-късно обаче стана ясно, че пътуването между двете сгради струва на държавата десетки хиляди левове. Затова беше решено ДАНС да се събере в една сграда, а тази на ул. "Черковна" да бъде дадена на Държавната комисия по сигурността на информацията и специализирания съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com