ДАНС официално пое следенето на пътуващите със самолет

4063
ДАНС официално пое следенето на пътуващите със самолет
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В Държавната агенция „Национална сигурност” ще бъде създадено Национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в България, превозвани по въздух. Данните се обработват само за целите на предотвратяването, разкриването, разследването и наказателното преследване на тежки престъпления и при спазване на Закона за защита на личните данни. Това предвижда предлагана от правителството промяна в Закона за ДАНС, която ще бъде внесена в Народното събрание.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ДАНС се създава нова глава – шеста „а”, в която са регламентирани редът за осъществяване на дейността по получаване и обработване на резервационните данни от националното звено и статутът на неговия ръководител. Въведени са административно-наказателни разпоредби за неизпълнение на задълженията за предоставяне на резервационни данни. С всички текстове от поправката се въвеждат изискванията на Директива 2004/82/ЕО относно задълженията на превозвачите да съобщават данни за пътниците, уточняват от правителството.

ДАНС инструктира авиокомпаниите как да следят за подозрителни пасажери

Специален инструктаж как да се събират данните от резервациите на всички пътуващи от и за България е направила ДАНС на абсолютно всички...

Още през юли миналата година, с постановление на Министерския съвет беше създадено Национално звено за събиране и обработване на резервационните данни за пътниците. То беше представено като нов антитерористичен център. Той копира част от функциите на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ. Подобно на щатската структура, центърът ще има правото да събира резервационни данни (PNR - Passenger Names Records) и предварителни данни (АРI - Advanced Passenger Information) за пътуващите от, до и през територията на България. Идеята е така да се проследяват хора, свързани с терористи. Информацията за тях ще се обменя със САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com