ДАНС проверява оградата по българо-турската граница

1990
ДАНС проверява оградата по българо-турската граница
Снимка: БГНЕС

Върховната касационна прокуратура (ВКП) e разпоредила на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да направи проверка на временната ограда на българо-турската граница, съобщиха от държавното обвинение.

ДАНС трябва да провери сигнали за корупция сред висши служители и самата функция на съоръжението.

Прокуратурата и ДАНС влязоха и в АПИ

Прокурори и следователи от Специализирано звено „Антикорупция“, със съдействието на агенти на ДАНС, извършват процесуално-с...

През март Велизар Енчев сигнализирал главния прокурор, че строежът на съоръжението е възлаган на фирми, близки до Патриотичния фронт. Главният прокурор е бил информиран и че цените по договорите са многократно завишени, отбелязва Нова телевизия.

Патриотите вече заявиха, че нямат нищо общо със строежа на съоръжението, а председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че всичко, разплатено за оградата, е направено след предадени приемо-предавателни протоколи.

Междувременно Върховната касационна прокуратура е поискала обяснение от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас.

Припомняме, че средствата по оградата се одобряват от Министерския съвет, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител.

Започват масови проверки на шофьори за алкохол и наркотици

От днес до 11 юни е в ход специализирана полицейска операция, която се провежда по линия на TISPOL . Операцията се провежда на територ...

В началото на месец юни депутатът от БСП Елена Йончева обяви, че ще сезира прокуратурата заради съмнения в корупционна схема при строежа на оградата по българо-турската граница. Йончева каза, че има данни за разминаване между поръчка за двуредова ограда и реално изпълнена едноредова част от съоръжението в област Хасково

"21 км от участъка на оградата по българо-турската граница в Хасковска област от гранична пирамида 280 до гранична пирамида 320, или от река Тунджа до река Марица, е едноредова. Оградата е била платена за двуредова, била е проектирана за такава и е издадено разрешително за строеж за двуредова ограда", каза тя. Йончева каза, че има съмнения за "тежка корупционна схема" и "търговия с национална сигурност", като призова за разследване на случая.

Съмнения за некачествено изграждане на оградата изрази и президентът Румен Радев преди месец, по време на посещение на границата с Турция. Бившият вътрешен министър Филип Гунев обаче отговори, че по план само 1/3 от построената досега ограда е планирана с два реда телена мрежа - в останалата част "рискът от преминаване не е много голям".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com