Дефектна граната е възможна причина за инцидента в Силистра

3546
Дефектна граната е възможна причина за инцидента в Силистра
Снимка: ОУ на МВР -Враца

От 3 г. до 10 г. затвор заплашват отговорните за инцидента по време на полицейска демонстрация в Силистра, при която три малки деца бяха ранени, вследствие на взрив от граната, предаде dnes.bg. Припомняме, че учебна шокова светлинно-звукова граната докара изгаряния на две момчета и едно момиче, при демонстративното й взривяване. Те наблюдавали униформените от разстояние около 50 метра. 6-годишното момиче беше оперирано в Русе заради нараняванията си. Тя е с 8% изгаряния. По последна информация момчетата са изписани за домашно лечение, а другото дете остава в болницата засега.

„Никой не може да си обясни как се е стигнало до този инцидент”, призна прокурор Чафаланов, като допълни, че експертизи ще установят точните причини. Един от вариантите е гранатата да е била дефектна. Психологът Христо Монов определи демонстрацията като „недомислена натегация“. Той коментира, че подобна демонстрация категорично не е подходяща за деца в детските градини.

18-месечно бебе с изгаряния почина в Габрово

Криминалисти от Габрово изясняват обстоятелствата около смъртта на 18-месечно бебе с изгаряния в Габрово, съобщиха от МВР. Снощи към 2...

"Тя би могла да се покаже на ученици в горните класове с цел да ги привлече към полицейската професия, но не и на толкова малки деца", категоричен е Монов. Той посочи, че малките деца не могат да възприемат демонстрацията правилно. „На тази възраст тяхната водеща дейност е играта и те възприемат това, което полицаите им показват като игра. А друг е въпросът, че по време на тази демонстрация има ярки сцени на насилие - удряне по главата на паднал човек, куче нападаше друг. Много от децата може да получат преживяване на негативни емоции в такава степен, че да изпаднат в негативни психични състояния“, обясни психологът.

„За деца от тази възраст категорично е далеч от възможността тяхната зрялост да възприеме онова, което полицаите им показват. Освен това го показаха и некадърно. Самият факт, че има три ранени деца, едното от които и тежко, показва, че не са взети никакви мерки за предпазване живота и здравето на децата", допълни той.

Разследването на местопроизшествието е продължило до късно снощи. Оглед ще направят и специалисти от Варна. Междувременно, от МВР си забраниха ползване на пиротехника и взривни вещества при демонстрации. Впоследствие стана ясно, че от всички над 300 деца, присъствали на ситуацията, е имало само възпитаници на една детска градина. Останалите подрастващи са били ученици 5-ти до 8-ми клас. По-малките деца са присъствали на демонстрацията по инициатива на ръководството на детското заведение и родителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com