Делото за отнемане на имуществото на братя Галеви продължава на 29 май

4319
Делото за отнемане на имуществото на братя Галеви продължава на 29 май

Чак след три месеца и половина ще бъде подновено делото за отнемане на имуществото на Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги. Точната дата е 29 май, реши Окръжният съд в Кюстендил, предаде БГНЕС.

Искането за отлагане направиха осемте служебни защитници на Пламен Галев, Ангел Христов и техни съпруги. Адвокатите заявиха, че не са могли да се запознаят с материалите по делото, защото те са много обемни - 880 страници. Едномесечният срок, в който защитниците трябва да представят писмените си становища, изтича на 28 февруари, но съдия Таня Костадинова им даде още два месеца време, като предвиди и едномесечен срок, в който с тезите на защитата да се запознаят от прокуратурата и Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Четирима представители на Комисията настояха да се даде ход на делото. Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4 250 189 лв., като от всеки от двамата се претендира приблизително половината от посочената сума. Оценката на имуществото е направена от лицензирани независими експерти - оценители. В съдебна зала не се яви, като се очакваше, нито един от обвиняемите. Прокурор по делото е Валери Пенков. Назначаването на служебни защитници е поискано от съда, тъй като обвиняемите не могат да бъдат намерени на постоянните им адреси в страната.

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе иск в Окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имущество от Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества през август 2012 г. Имуществото, което подлежи на конфискация, включва девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 фирми е съдружник Ангел Христов.

В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете регистрирани в България. Лицата са свързани и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британски Вирджински острови. На конфискация подлежат и недвижими имоти в село Ресилово, община Сапарева баня, както и сума над 800 000 лв. по банкови сметки.

Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата е предявен след като наказателното производство срещу двете лица приключи с влязла в сила осъдителна присъда. По искане на комисията през 2009 г. са наложени обезпечителни мерки върху имуществото, които са обжалвани пред Апелативния и Върховния касационен съд. И двете инстанции са се произнесли в полза на комисията.

Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, са обявени за общодържавно издирване от 9 май 2012 г. Двамата са обявени за международно издирване и с червена бюлетина. И до момента тяхното местонахождение не е известно.

Възобновяване на делото срещу братя Галеви няма да има

Възобновяване на процеса срещу дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, няма да има. Това ста...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com