Демерджиев предложи завишаване на наказанията за трафик на нелегални мигранти

848
Демерджиев предложи завишаване на наказанията за трафик на нелегални мигранти
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев предложи промени в Наказателния кодекс за ограничаване на трафика на нелегалните мигранти в страната. Това се случи след три гонки на полицията с бусове с мигранти за два дни, като при една от тях полицай остана тежко ранен и е в критично състояние.

"Подпсах и изпратих писма до всички парламентарни групи в Народното събрание. Писмата съдържат проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който касае трафикът на нелегални мигранти. Предлагаме в този законопроект завишаване на наказанията, приемане на допълнителни мерки, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг”, када Демерджиев на брифинг в Министерски съвет.

Задържан е избягалият мигрант в Бургас

Задържан е мигрантът, който снощи избяга след катастрофата в Бургас на джипа, с който е превозван. Мароканецът е установен днес в район...

"Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата. Не мога да приема, че човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи, може да получи условна присъда", каза той за инцидента в Бургас от лятото, когато загинаха двама полицейски служители, спирайки бус с мигранти. "Не може МВР да бъде оставено само в тази борба, има трима бивши вътрешни министри в НС, разчитам на подкрепа от тях", добави той.

Относно конкретните наказания, той заяви, че става въпрос за завишаване от 1 до 6 г. затвор. С тях се цели да се избегнат честите случаи на условно осъждане. "Предвиждаме конфискация на автомобилите, с които е извършен трафикът, когато са собственост на лицата, извозващи мигранти, както и заплащане на глоба до 10 пъти стойността на МПС, когато то не е собственост на този, който превозва мигрантите", допълни той.

"Знаем, че в НС има и друг законопроект. Не претендираме за нашия, но нека депутатите възможно най-бързо разгледат двата внесени законопроекта и да ни дадат надеждни средства да се борим с хората, извършващи такива престъпления", добави министърът.

След като вчера оставки подадоха главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев, Демерджиев каза, че първата е придвижена до президента, тъй като е в неговата компетенция. Оставката на Станев ще бъде разгледана от вътрешния министър, но още няма решения.

Как полицейският бус е ударен от буса с мигранти при Казичене: прокуратурата обясни

"Полицейският патрул е бил установен в края на отклонението, по което бусът с мигрантите е поел, за да се качи на Околовръстното при Ка...

Попитан за своята собствена оставка, Демерджиев каза: "Не ми е искана оставка, вече съм споменавал този въпрос. Днес обсъждахме ситуацията на Министерски съвет много подробно, имам подкрепата на колегите там. Отговорност за един подобен случай обикновено може да има професионалното ръководство, ако е допуснало грешки, довели до настъпването на подобен род инцидент. Без да се изяснят причините, няма как да се подават оставки, не знам изобщо и дали моята е искана".

Според него има над 4 пъти завишен натиск на границата, но допускаме по-малко хора вътре в страната в сравнение с преди. За да влезем в Шенген, според министъра, не трябва да допускаме т. нар. вторична миграция – влезлите нелегално да отиват в други държави членки. "МВР прави всичко през последните месеци, за да ги задържаме, ако не – няма как да влезем в Шенген", допълни Демерджиев.

Той каза, че е засилен контролът срещу контрабандата, превоза на мигранти през територията на страната, по границите. "Политиката на държавата е не да допуска тези прояви и да се прави, че не ги вижда, както ставаше години наред", смята министърът.

Относно днешния инцидент, който, за щастие, завърши без пострадали, Демерджиев коментира, че колата с 10 чужди граждани е преминала през тунела на „Траянови врата“, без да бъде преследвана, с 200 км/ч. "МВР не ги преследва, а ги идентифицира и трябва да намерим подходящо място, на което да ги спрем. Не можем да допуснем да влязат в големите градове. Трудни са условията да се спре такъв автомобил. Ако се ползва лента за принудително спиране, в този автомобил ще има 11 трупа – ние не правим това, защото не сме варвари".

Гонка с мигранти: Пак ли пострадал полицай заради неправилни действия? (ВИДЕО)

Имало ли е опит на катастрофирал рано тази сутрин полицейски бус при детелината на Казичене да препречи пътя на бягащ от полицейско пре...

"МВР е спряло над 80 такива автомобила в последните месеци, движещи се с такава огромна скорост", допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com