Демерджиев: Прокурори с ранг на обвинители във ВКП ще могат да разследват главния

1914
Демерджиев: Прокурори с ранг на обвинители във ВКП ще могат да разследват главния
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия много силно е поставила въпроса за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, както и за обществения контрол на актовете му, заяви пред БНТ служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Затова от служебното правителство са разписали конкретни законодателни мерки по този въпрос в Плана за възстановяване и развитие. Изпълнението им е обвързано и с получаването на заложеното в плана финансиране, допълни той.

Мерките предвиждат главният прокурор да може да бъде разследван само от прокурори с ранг на обвинители от Върховната касационна прокуратура. Демерджиев уточни, че тук не става въпрос само за работещите във ВКП, а за всички, които притежават този ранг.

Предвиден е случаен избор на прокурора, който да води разследването, а също и възможност главният прокурор да бъде отстранен временно от длъжност докато тече разследването срещу него. Заложено е също разследващият прокурор да има възможност да стане съдия със същия ранг след като приключи работата си по разследването на главния прокурор. За осъществяването на всичко това не са необходими промени в Конституцията, смята Демерджиев.

Новият правосъден министър: Много се говори за съдебната реформа, но не се прави

Повече се говори за съдебна реформа, отколкото тя се случва. Трябва да се ориентираме в действия по тази насока. Това заяви новият служ...

Той коментира още, че специализирано правосъдие трябва да съществува, но не по начина, по който функционира сегашната структура. Министерството на правосъдието е предложило към апелативните съдилища да има по няколко магистрати, които да извършват тази дейност.

Новият служебен министър на правосъдието коментира още, че не вижда доверие от страна на професионалните среди в работата на Висшия съдебен съвет.

Според него през последните месеци Висшият съдебен съвет бяга от взимането на важни решения чрез различни процедурни хватки и отлага разглеждането на искания от изключително обществено значение. Така проблемите се трупат все повече, коментира той. Служебният министър на правосъдието смята, че трябва да се намери баланс в квотите, които излъчват състава на Висшия съдебен съвет.

Според Демерджиев трябва да има промени и в процедурите за получаване на българско гражданство. Той се обяви за отпадането на така нареченото инвестиционно гражданство, при което се осигурява български паспорт срещу инвестиции у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com