Димитър Желязков - Очите ще бъде екстрадиран в България на 15 февруари

1907
Димитър Желязков - Очите ще бъде екстрадиран в България на 15 февруари

"Турските съдебни власти са уважили искането на главния прокурор за екстрадиция на Димитър Желязков, предаването му ще стана на 15 февруари." Това съобщи за говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Уважено е искането на главния прокурор за екстрадирането на Димитър Желязков от Р Турция в Р България. Фактическото предаване ще бъде осъществено на 15 февруари в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул в съответствие с предложения от ГД „Орхана“ при Министерство на правосъдието на България план, който е одобрен и от турското министерство на правосъдието. В изпълнение на този план трима служители на ГД „Орхана“ ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София в същия ден, допълва агенция Фокус.

Припомняме, че на 5 декември 2018 година главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че "решение на съда в Истанбул за екстрадиция има, в момента решението при министъра на правосъдието в Турция."

Екстрадирането на Митьо Очите изглежда неизбежно

Димитър Желязков, по-известен с прякора си Митьо Очите, ще бъде екстрадиран от Турция, след като турският правосъден министър Абдулхами...

"След неговия подпис и предварително съгласуване с турските външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането у нас.", обясни тогава Цацаров

"Всички срокове, както и процедурата се определят от турската държава. За нас са важни гаранциите, че турската държава ще изпълни изцяло международните си задължение", каза още главният прокурор.

На 2 август 2018 г. при зрелищна акция на МВР беше разбита група за рекет, палежи и побоища, която според прокуратурата, се оглавява от Димитър Желязков. Той не беше задържан. В хода на разследването стана ясно, че в групата на Митьо Очите участват и общински съветници от Несебър и Бургас. Единият от общинските съветници е Бенчо Бенчев от Бургас, който беше задържан, а след това пуснат под парична гаранция от 50 000 лева. Общинарят стана клиент на прокуратурата за това, че е укрил в Турция и Гърция несебърския бос Димитър Желязков.

Впоследствие се разбра, че Митьо Очите се е укрил в Турция където бе задържан от турските власти, припомня БГНЕС.

Цацаров: Турски съд издаде разрешение за екстрадирането на Митьо Очите

Турски съд е издал решение за екстрадицията на Димитър Желязков - Митьо Очите. Това заяви днес в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаро...

Част от престъпната група на Димитър Желязков – Очите е и общинският съветник от Несебър Пейко Янков. Според прокуратурата, Пейко Янков е участвал в изнудване, за което се събират данни вече 2 години, както за палеж и участие в организирана престъпна група. Общинският съветник от Несебър беше последният задържан по разследването за престъпната група на Желязков, като Янков се предаде сам на властите. Той беше с издадена Европейска заповед за арест, след като в деня на масовите задържания по Южното Черноморие - 1 август, Янков не бе открит в дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com