Джебел въстана срещу наркоманите и поиска оставки

16078
Джебел въстана срещу наркоманите и поиска оставки
Снимка: БГНЕС

Най-малко 100 жители на източно-родопското градче Джебел днес се събраха пред сградата на общината и протестираха срещу бездействието на местната полиция.

По тяхно настояване в кметството пристигна и областният директор на МВР в Кърджали комисар Петко Деведжиев, който по-късно стана обект и на освиркване и гневни викове, и на мирно изпращане. Акцията бе втората проява на местните, провокирана от шока след бруталното убийство на самотната майка Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеря Джейда, разкрито на 26 април т.г. Те издигнаха плакати със снимки на жертвите, на с които призовават в българското законодателство да се върне смъртното наказание. "Недей да мълчиш, иначе ти си следващият", "Страхуваш ли се – убиецът ще дойде и при теб", гласяха надписите на други плакати.

Организаторката на поредния протест Мерджан Байрам на висок глас поиска уволнения в районното управление на полицията в Джебел и назначаване на външни кадри. "Местните полицаи прикриват и толерират 10-ината наркомани, защото са или роднини, или комшии със семействата им. Тук трябва да дойдат специалисти отвън, които ще си вършат работата, а ние няма да живеем в страх", заяви гневната приятелка на убитата Джейлян. Тя призова хората на площада пред общината да не гласуват на евровота и да настояват за нови местни избори, защото кметът Бахри Юмер "не мисли за Джебел и хората, а за себе си". Младата жена даде знак на протестиращите да останат отвън и да не влизат в залата, където вече течеше срещата на част от протестиращите с кмета и с полицейския директор Деведжиев. Хората на площада шумно скандираха с призиви за оставки, за бързо съдопроизводство и за доживотен затвор без право на замяна за убиеца Мерт Мехмед.

Присъстващите на срещата в залата пък настояха пред комисар Деведжиев да бъде създадена надеждна система за превенция на наркотиците сред младите хора в градчето. Кметът Бахри Юмер запита какви мерки ще предприеме полицията спрямо останалите наркомани от компанията на арестувания Мерт Мехмед. Малко по-късно автомобилът на комисар Деведжиев бе плътно обграден от протестиращите, които крещяха да "говори пред народа". Полицейският директор бе принуден да се върне в кметството. Водачката на гневните джебелчани Мерджан след минути нахлу в сградата и успя да преодолее охраната пред кметския кабинет. След кратки пререкания и лавина от въпроси тя успя да убеди комисар Деведжиев да излезе при протестиращите отвън. Тогава те го атакуваха с искания за незабавна вътрешна проверка в джебелското РПУ и уволнения на всички служители, както и психолози, които да им помогнат да преодолеят шока от двойното убийство. Хората настояваха да научат и подробности от хода на разследването, които полицейският директор отказа да разкрие. Комисар Деведжиев успя да укроти страстите с уверението, че разследващите ще си свършат работата. Полицията не може да праща наркозависимите в комуни, отговори той на настояванията на хората. Градусът на напрежението спадна, но се чуха доста закани към местната власт за "екшън" на 19 май, когато се отбелязва денят на Джебел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com