Добро е състоянието на жестоко малтретираното дете от Пловдив

1200
Добро е състоянието на жестоко малтретираното дете от Пловдив
Снимка: iStock

Жестоко малтретираното 5-годишно дете от Пловдив се възстановява нормално след операцията, която премина в университетската болница „Свети Георги". На момчето му беше направена пластика на главата, където имаше голяма рана. Според прокуратурата нараняването е причинено от партньора на майката. Мъжът е в ареста от края на миналата седмица. Майката също е с обвинение, за момента за съучастие, но е освободена с мярка подписка, предава БНТ. 

"За наша голяма радост състоянието на детето е добро. Възстановява се след понесената интервенция. Намира се под специализираните грижи на медиците и на социалните работници. Те го придружават, занимават се с него и следят за състоянието му", каза Донка Аргирова - директор на дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив.

Тя подчерта, че бащата на детето, който се е върнал от Германия, е много притеснен за детето и иска да се грижи за него. Връщането му в семейна среда обаче ще отнеме време.

"Не може да стане автоматично връщането в семейна среда е обяснено на бащата и неговия адвокат. Дори и в момента бащата желае да си вземе сина и да замине с него Германия. Но процедурите са такива, че ако на него му се прави проучване в Германия по Хагската конвенция за правата на децата, водещ орган в България е Министерството на правосъдието и Държавната агенция "Закрила на детето". Тоест те трябва да изготвят становище и това ще отнеме известно време", подчерта Гергана Тошкова - началник отдел "Закрила на детето" - Пловдив.

От "Закрила на детето" Пловдив са посещавали детето във връзка с изготвяне на доклад за съда за делото за развода между родителите.

"Когато социалният работник е посетил дома и е направил среща с майката и детето, на колежката й е направило впечатление, че детето общува трудно и почти не изговаря никакви думи, а не е на толкова малка възраст все пак. Майката е обяснила, че то не говори. Колежката е преценила, че семейството може да има нужда от подкрепа и ги е консултирала какви социални услуги се предоставят в Пловдив. На по-късен етап майката е дошла в отдел "Закрила на детето", подала е заявление да ползва услуги и с този документ тя има право да използва социална услуга, която прецени. Говорим за използване на логопед и психолог на детето. Тоест колежката е съдействала, но по друг повод. В отдел "Закрила на детето" Пловдив не са постъпвали сигнали за насилие над детето", категорична е Гергана Тошкова.

Детето посещава и детска градина и там е установено, че има нужда от ресурсен учител и логопед за периода октомври - ноември. От 4 декември до 9 януари не е посещавало градина. По телефона майката е казала, че детето е болно, съобщава директорката на детската градина. Предполага се, че в този период детето е жестоко бито и тормозено. След справка от РЗИ е установено, че момченцето не е водено при лекар за преглед. По данни на разследването обвиняемият Петър Чернев е купувал лекарства от аптека, вероятно за да го лекуват тайно у дома. От прокуратурата в четвъртък ще протестират освобождаването на майката.

ОЩЕ: Оперираха успешно малтретираното дете от Пловдив, баща му ще се бори за пълни родителски права 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com