Оперираха успешно малтретираното дете от Пловдив, баща му ще се бори за пълни родителски права

1676
Оперираха успешно малтретираното дете от Пловдив, баща му ще се бори за пълни родителски права
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Петгодишното дете от Пловдив, жестоко малтретирано от родната си майка и нейния приятел, беше оперирано днес. Екип хирурзи от университетската болница "Свети Георги" направиха пластика на главата, където момчето е имало голяма рана, съобщава БНТ.

Според прокуратурата жестокото нараняване е причинено от партньора на майката. Той е в ареста от края на миналата седмица, а майката обвинена в съучастие беше освободена срещу подписка.

Детето все още е под полицейска защита и социална закрила. Неговият биологичен баща, който живее и работи в Германия обаче вече се е завърнал у нас и е поискал да поеме грижите за сина си. Търси се възможност двамата заедно да бъдат настанени в център от семеен тип, когато детето бъде изписано.

От година насам биологичният баща и майката са в процес на развод. Сега бащата прави постъпки да получи родителските права. Петгодишното дете вече е разпитано в присъствието на психолог. В показанията си твърди, че е бито както от майка си, така и от нейния приятел.

Още: Оперират 5-годишното дете, малтретирано от приятеля на майка си

Състоянието на момченцето е повече от деликатно. По думите на адвоката му комуникацията с него е затруднена, защото не може да обясни конкретно какво се е случило - но с поведението си дава насоки за разследването.

Операцията на 5-годишното дете е преминала успешно. В болницата при него заедно със социалния работник вече е и биологичният му баща, който пристигна спешно от Германия. „Зарадвал се е като е видял баща си и това е добър знак, че за детето ще има добро развитие“, каза Донка Аргирова - директор на дирекция "Социално подпомагане" – Пловдив.

В следващите няколко дни момченцето ще остане под наблюдение. Днес баща му е направил постъпки да го вземе в Германия. Затова обаче е необходима оценка от социалните служби и съдебно решение. По информация на БНТ детето има двойно гражданство.

"Бащата вече е предприел такава мярка и е сигнализирал още докато е бил в Германия отдел "Закрила на детето", че той желае изцяло да поеме грижата. Мерките за закрила, които отделът е предприел към настоящия момент, са напълно адекватни", каза Даниела Елдърова, адвокат на бащата на детето.

Още: Шалапатова: За жалост е тренд насилието над деца в семейството

Социалните твърдят, че не са получавали сигнали за насилие над 5-годишното дете. Родителите са в развод и през последните два месеца майката и детето са живеели при новия ѝ приятел - 35-годишният Петър Чернев. В края на ноември детето спира да посещава детска градина. Предполага се, че жестоките наранявания по главата и лицето са станали в този период. "Един месец от живота на това дете в известна степен може да се каже, че се губи от околните. Какво се е случвало с това дете? Това е нечовешко - не може човек да се държи така с дете", каза Васил Попов, адвокат на детето.

След справка от РЗИ е установено, че детето не е водено при лекар за преглед. По данни на разследването обвиняемият Петър Чернев е купувал лекарства от аптека, вероятно за да го лекуват тайно у дома. Обвиняема за системното малтретиране на детето е и майката Стела Алексиева, която беше освободена срещу подписка миналата седмица. "Преценката на държавното обвинение е, че тя има съучастническа дейност и то като извършител в нанасянето на тази средна телесна повреда", посочи Бригита Байрякова, прокурор в Районна прокуратура- Пловдив. От прокуратурата днес съобщиха, че ще протестират освобождаването на майката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com