Дълго чаканият старт на делото "КТБ" се провали

3080
Дълго чаканият старт на делото "КТБ" се провали
Снимка: БГНЕС

Процесуални пречки спънаха старта на делото за аферата "КТБ", предаде репортер на Actualno.com. Делото се гледа под номер 2209/2017, а следващият опит да тръгне ще е на 23 януари догодина.

Най-важната пречка касае призоваването на главния обвиняем (бел. ред. - от общо 18) Цветан Василев. Той е нередовно призован, а и банкерът не се яви на първото заседание по делото в Специализирания наказателен съд. Както е добре известно, Василев е в Сърбия от вече няколко години, като искането за екстрадиция на прокуратурата така и не е уважено от сръбския съд и сръбската държава до този момент.

Зам.-главен прокурор не знае дали правосъдно споразумение със Сърбия ще помогне за КТБ

Имало е среща между главния прокурор на България и този на Сърбия, на която е подписано споразумение за сътрудничество. Това заяви зам....

Прокурор Начева, която представляваше обвинението, призна нередовното призоваване на Василев, което беше прието и от защитата на всички обвинени. Тя обаче поиска адвокатите на Василев да му предадат призовките и документацията по делото, но те отказаха, защото не било в техните задължения.

Освен това се оказа, че друг от обвиняемите – Рангел Стойчев, няма адвокат. Причината е тривиална – юридическият му защитник е починал миналият месец и Стойчев още не е намерил друг.

В крайна сметка съдия Виржиния Петрова посочи и още една пречка - Елка Стойкова, която също е обвиняема по делото, имала нов адвокат, който не е имал време да се запознае с всички материали по казуса.

Адвокат Карадалиев поиска от съда звукозапис на заседанията, срещу което възразиха от държавното обвинение. Според тях това щяло да затрудни процеса. Съдът не уважи искането за звукозапис на всички заседания.

Контролните органи дружно са проспали КТБ

Нито един контролен орган не е предприел адекватни действия при отпускането на рискови кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ). Т...

Припомняме, че освен банкерът Цветан Василев, обвиняеми още са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева. Зафиров е бивш директор на КТБ, Маргарита Петрова е главният касиер на фалиралата банка, Мария Димова е главният счетоводител на финансовата институция, а Борислава Тренева-Кючукова е помощник-счетоводител. Цветан Гунев и Румен Симеонов пък са бивши подуправители на БНБ, като Симеонов конкретно ръководеше дирекция „Банков надзор“, а Славияна Данаилова-Велева беше ръководител на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com