Експертизи по наказателни дела се бавят години наред

1915
Експертизи по наказателни дела се бавят години наред
Снимка: БГНЕС

Хиляди разследвания са блокирани с месеци, а понякога и с години заради бавни експертизи. Това става ясно от доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Констатирани са фрапиращи забавяния от по 6 и 8 години при изготвяне на експертите заключения. Така на практика делата са на трупчета, а обвиняемите и потърпевшите в крайна сметка могат да осъдят държавата заради бавно или направо липсващо правосъдие, пише вестник "Сега".

Сред основните причини за бавното изготвяне на експертизи са липсата на вещи лица и голямото натоварване на специалистите от Националния институт по криминалистика (НИК) към МВР, който е основна база за заключения, като ДНК например. Документът с изводите на инспектората бе приет в сряда от прокурорската колегия на ВСС. Написаното в него са "много точни, ясни и интересни резултати относно въздействието на продължителността съдебните експертизи, особено съдебномедицинските", коментира главният прокурор Сотир Цацаров. "Проблемът е, че няма да го прочетат тези, от които зависи промяна на нормативната уредба на експертизите", заяви той, след като колегията гласува докладът да стане публичен, съобщи lex.bg.

Правосъдието, на което му отнеха справедливостта

Формално е спазена буквата на закона - Йожи и Гребеца са топили присъдите си с възпитателен труд зад решетките. Затворническата админис...

В началото на годината Цацаров каза, че е запознал и премиера Бойко Борисов с проблемите на НИК. От години положението на института е плачевно, а миналата зима дори експертизите спряха, защото в сградата нямаше парно.

Проблемът с експертизите е огромен, вижда се от доклада. Забавянето им е сред основните причини разследвания да се бавят 6 и повече месеца, при условие че препоръчителният срок за приключване двумесечен. Експертизите са от изключителна важност за делата, защото на практика често ги решават. Обикновено там най-ясно се посочва как е станало произшествието, как е извършено престъплението, по какъв начин са нанесени нараняванията или е причинена смъртта. Нито съдия, нито прокурор може да реши делото без експертиза.

Именно заради невъзможността да се изготвят експертни заключения навреме прокуратурата започна да поръчва на частни лаборатории, които работят по-бързо, но и по-скъпо. Така една от експертизите по делото срещу бившия шеф на общинския съвет в Септември Лазар Влайков бе дадена на частна фирма. Вече осми месец обаче не е готова най-съществената - кой е стрелял.

Основните причини за забавянето е липсата експерти, пише в доклада. В Ямбол например няма съдебен лекар. Затова всички медицински експертизи се прехвърлят към единствения в Сливен, който пък е свръхнатоварен. В София липсват експерти графолози, които изследват почерка.

Осъдиха мъж на 30 години затвор за убийство на майка си

Предаденият на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен за убийство на родната си майка, извършено по особено мъчителен ...

"Неоправданото забавяне води до нарушаване на основен принцип, залегнал в НПК, за разглеждане и решаване на делата в разумен срок. Това създава реални предпоставки за търсене на обезщетение. Следва да се има предвид, че практиката на ЕС по правата на човека приема, че за несвоевременно изготвяне на експертизите носят отговорност държавните органи", пише в доклада.

Навсякъде в страната е масова практика разследванията да се бавят заради експертизи. В окръжната прокуратура във Видин има дори заключения, поръчани още през 2010 г., но все още неизготвени. В Монтана са установени дела, чакащи експертизи от 2012 г. Общо за цялата страна са установени 2352 експертизи, които бавят дела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com