ГДБОП никога не е ползвал услугите на TAD Group, твърди комисар Спиридонов

9017
ГДБОП никога не е ползвал услугите на TAD Group, твърди комисар Спиридонов
Снимка: БГНЕС

Според мен не е безпрецедентна ситуацията с разпространението на доказателства от страна на прокуратурата по делото с TAD Group. Това, което беше изнесено от прокуратурата, в крайна сметка е резултат от дългогодишната работа на служителите на ГДБОП. Това заяви директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов в ефира на "Тази сутрин" по bTV.

Спиридонов посочи, че никога неговите служители не са искали услуги от TAD Group, нито пък са работили с фирмата, както твърдят нейни представители.

Прокуратурата публикува доказателства срещу "TAD Group" (СНИМКИ)

Специализираната прокуратура разпространи доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу собственика на "TAD Group" Иван Тодо...

Това, което вчера беше изнесено от прокуратурата, е много малка част от доказателствата. Тези лица са пример за това как можеш да станеш жертва на собствената си охранителна система, поясни Спиридонов. Открили сме много неща, но нека те да бъдат извадени в съда, посочи директорът на ГДБОП.

Колегите установиха въпросните пароли за компютъра чрез камерите за наблюдение. Ние може да ги призоваваме всички да съдействат - някой от тях да е съдействал до момента, попита още риторично комисар Спиридонов. 

Мнения на адвокати

Много авторитетно звучи подобно разбиране, че прокуратурата има право на политическа самозащита, защото има упреци за избора на нов главен прокурор. Всеки един политически акт на прокуратура, следствие и съд е неправомерен, в някаква степен и опасен. Това заяви известният адвокат Марин Марковски по темата с хакерската атака срещу НАП и последната засега реакция на прокуратурата – да публикува доказателствен материал по случая.

Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов - с европейска заповед за разследване

Специализираната прокуратура издаде европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса "TAD Group". В рамките на раз...

Законът категорично не дава право на прокуратурата да публикува доказателства, за да убеди обществото, че е права, подчерта Марковски пред Нова телевизия. Той припомни, че имаме конституционна презумпция, че всеки един е невинен до доказване на противното. "Да се нарушава Конституцията, не е цивилизовано", каза юристът. И подчерта, че да се представи само едно доказателства или няколко доказателства от цялостната картина на случая, води до очерняне. Марковски е сигурен и че всичко това ще повлияе на съдиите.

Същевременно юристът Марин Киров засегна проблема, че в България има много ниско доверие спрямо институциите и очевидно имало „кръг от медии и граждани”, който искал да отнесе хакерската атака срещу НАП в сценарий за промяна на властта. "Не съм защитник на прокуратурата", побърза обаче да добави Киров, който се съгласи и че настоящата ситуация е "изключително извънредна", но прокуратурата действала "малко извънредно". Юристът се съгласи също, че се влияе сега на съдиите, но е имало обратен натиск и върху прокурорите "от медии".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com