Прокуратурата публикува доказателства срещу "TAD Group" (СНИМКИ)

10796
Прокуратурата публикува доказателства срещу "TAD Group" (СНИМКИ)
Снимка: Специализирана прокуратура

Специализираната прокуратура разпространи доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу собственика на "TAD Group" Иван Тодоров, търговския директор във фирмата Георги Янков и Кристиян Бойков, който бе първият задържан по случая. На сайта на институцията бяха качени общо 13 файла, съдържащи снимков и текстови материал от компютър и телефон, разговори, също така и стоп кадри от охранителните камери в офиса на компанията.

"По повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определената мярка за неотклонение "парична гаранция" на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и с разрешение на наблюдаващия прокурор публикуваме части от доказателствения материал, събран в хода на разследването", посочват от прокуратурата.

Първият файл съдържа снимка от разговор между Георги Янков и Кристиян Бойков, проведен малко след публикуването на откраднатата база данни на НАП в интернет. Според държавното обвинение на видеото Кристиян споделя на Янков: "Знаеш ли какво почвам да се замислям...тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази...всичко ще приберат като информация за...ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване...ше умръ от смях...а...това ше е най-жалко...ще бъде...ха...аз съм го пратил до BBC и до "Ройтерс"...така, че.... "

Следващият файл, отново съдържащ снимка от охранителна камера, според прокуратурата, Янков говори с неизвестно лице по телефона и споделя: "Напротив...то би трябвало да създаде работа за нас по принцип...да не говорим, че "Бивол" разполагат с информацията от две седмици...", "директно с Атанас Чобанов от "Бивол" се говори...имай предвид, че те не са пуснати всички...те са пуснати точно до медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос правителството трябва да си замине с всички...с всички".

Не става ясно обаче как точно прокуратурата е разтълкувала разговорите и дали към камерите е имало включен микрофон.

На запис, направен на 16 юли в 11:13 ч., се вижда как Бойков отваря tor.com, която предлага услуга за анонимно получаване и изпращане на имейли. Това се потвърждава и от търсенията на Бойков в интернет, твърдят от прокуратурата. В 11:21 ч. същия ден Кристиян търси в Google страницата на bTV, след което сайта на медията и влиза в менюто за контакти, откъдето копира имейл адреса на телевизията.

Същата процедура следва с "Капитал", а в 11:24 ч. Кристиян отваря страницата translate.google.com, където търси превод на ключови фрази, установени и в историята на браузъра като съответстващи с определени части от пратения текст до bTV, "Нова телевизия" и "Капитал".

Бойков е търсил - "Капитал контакти", "btv", "tor mail services" (имейл услуга с Top), "russian anonymous mail" (руски анонимен имейл), както и "обективна журналистика" и "уважаеми журналисти".

В периода от 11:24 и 11:46 ч. той изготвя или редактира текст. На 16.07.2019г. в 11:50 ч на електронните пощи на bTV (news@btv.bg), Нова телевизия (novinite@ntv.bg и "Капитал" (editors@capital.bg) е получено съобщение от "анонимния руски хакер" от e-mail minfin@mail2tor.com - съвпадащ със страницата tor.com., в която Бойков влиза по-рано, казват от държавното обвинение.

Сред файловете е и скрийншот, за който се твърди, че е на личния телефон на Кристиян Бойков - на него се вижда приложението "Телеграм" и заключен чат с наименование "Биволъ". Също така е намерен файл, съдържащ лични данни на лица, заемащи висши държавни и публични дейности - народни представители, съдии, прокурори, следователи, областни управители, кметове. Съдържанието било качено на сайта bin.com.

Oт служебния компютър на Бойков е установено, че няколко дни преди атаката срещу НАП, той е отворил папка с име "MINFIN_BREACH". Веднага след което е извършено търсене по ЕГН и резултата от търсенето е записан на файл с име "search_bivol.txt". На същата дата са направени и търсения на няколко физически лица - премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски.

Публикуваме и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд: "Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъдат привлечени като клиенти", пишат на сайта си от Специализираната прокуратура.

В последния от доказателствените файлове се посочва, че Кристиян е експлоатирал и пропуски в сигурността на уебсайта на Агенция "Митници".

Какво смята за случая с "Биволъ" адвокат, който защитава техен журналист по аферата "Джи Пи Гейт" - научете в този материал! А какво казва самият журналист - вижте в този материал!

Припомняме, че днес бе издадена европейска заповед за разследване срещу главния редактор на "Биволь" Атанас Чобанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com