Граждани опитаха да "арестуват" заместник-транспортния министър Ангел Попов

6128
Граждани опитаха да "арестуват" заместник-транспортния министър Ангел Попов
Снимка: БГНЕС

Граждани нахлуха в сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), за да направят граждански арест на зам.-министър Ангел Попов, предадe БГНЕС.

Акцията е срещу издаването на шофьорски книжки и е в подкрепа на водената от Николай Колев – Босия политика срещу нерегламентирано издаване на документи за шофиране.

Полиция съпроводи до входа на сградата гражданите от съображения за сигурност. Пред медиите активистите обясниха, че влизането им в Министерството е било с мирни цели.

„Опитахме да извършим граждански арест на лицето, което е отговорно за смъртта на стотици български граждани по улиците. С подадената оставка на министър Ивайло Московски не се решават проблемите в тази сграда. Не дай Боже, утре ще загинат български граждани, някой трябва да носи отговорност. А Ангел Попов е подсъдим и все още изпълняващ длъжността заместник-министър", отбеляза представител на недоволните пред репортери.

„След като институциите нямат административна мощ да обезпечат сигурността и здравето на гражданите, самите граждани като суверен имат непосредствена власт. Самите ние информирахме полицията и спешния телефон 112 за акцията и да ни помогнат, за да не се окаже, че извършваме криминално деяние", коментираха гражданите на място.

"Търсихме тяхното сътрудничество, но не го получихме. Шефът на охраната се опита да отвори вратата, но полицията не му разреши. Не разбрахме защо се получи това объркване – едните искат да ни пуснат, а другите - не“, разказаха още протестиращите.

Междувременно кадри от акцията бяха разпространени в социалната мрежа Facebook от сдружението БОЕЦ, създадено по време на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски през 2013 г.

"Не ми се иска да вярвам, че нахлуването на гражданите в Министерството на транспорта е някаква планирана политика". Това заяви впоследствие заместник-министърът на транспорта Ангел Попов по повод опита на десетина души да извършат граждански арест.

Заместник-министърът обясни, че преди месец между транспортния министър Ивайло Московски и част тези граждани е проведена среща. Поискани са им документи, с които да докажат обвиненията, че се продават шофьорски книжки. Такива доказателства и до днес не са представени на транспортния министър Ивайло Московски. Същите хора разбиха с кол вратата на министерството, разказа заместник-министърът.

„Тези граждани, ако имат информация за продадени книжки една година назад, лично ще им съдействам утре и в сградата на Министерството на транспорта ще стоят 2 специализирани организации, които заедно ще представим тези документи“, обеща заместник-министърът. Ако се докаже, че има нарушения, Ангел Попов и гражданите заедно ще внесат сигнала в прокуратурата - независимо срещу кого е.

Заместник-министърът е убеден, че акцията е срещу засегнати нечии интереси. Попов показа стенограма, според която са засегнати 325 пункта за ГТП и укрити данъци на стойност 19,4 млн. лева. „Няма как да не засилим контрола върху учебните центрове. Там е ковачницата на новите кадри. Затова с НАП и Икономическа полиция работим много сериозно и бъдете сигурни ще има резултат. Извършените арести са на база на нашите сигнали, включително последните от автошкола в Бургас“, обясни зам.-министър Попов.

Припомняме, че през март Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Ангел Попов за извършена от него измама - престъпление по чл. 209, ал.1 от НК. Попов бе обвинен за това, че на неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни.

Ангел Попов

ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт. В хода на разследването е установено, че към 2012 г. Попов нямал никакво служебно или лично отношение към работната група в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, която била оторизирана да разпределя ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт.

Новината е обновена в 16:20 ч.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com