Гранична полиция: Имаме рекорден мигрантски натиск

2804
Гранична полиция: Имаме рекорден мигрантски натиск
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

50% е увеличението на мигрантския натиск, отчитат от "Гранична полиция".

"Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци достигахме 1 500 души недопуснати за денонощие. В момента са около 500 недопуснатите за денонощие благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора", каза по БНТ главен комисар Антон Златанов – директор на ГД „Гранична полиция“.

Той заяви, че почти всеки ден има опасни инциденти на границата - преследвания, неподчинение на шофьори на моторни превозни средства, превозващи с мигранти.

Още: Софийска прокуратура обвини украинец за нелегален трафик в страната

Златанов подчерта, че е безкомпромисен по отношение на колеги, изпълняващи недобросъвестно задачите си. "Миналата седмица заловихме наш колега, служител на гранична полиция, спомагащ трафика на мигранти. Заловен е в почивен ден в близост до граничната зона при положение, че работи в София. Не е бил сам. Нямаме никаква толерантност към такива провинения. Няма канали с държавна подкрепа по този повод", цитира го БГНЕС.

Той подчерта, че България технически и професионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и решението се очаква да бъде чисто политическо. Австрия, която налага вето на България и Румъния, е обект на поредица от политически совалки.

"Миналата седмица беше министърът на външните работи във Виена, пътувах и аз, после заместник министърът на вътрешните работи, предстои и премиерът да отиде на 4 октомври. Нямаме различия с колегите от Австрия чисто професионално за охраната на границите. Явно решението трябва да е политическо", подчерта гл. комисар Златанов.

"Аз видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута - Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море - през Гърция и Италия - оттам 75 - 80% от мигрантите се придвижват. Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти", каза Златанов.

Още: Трафик на мигранти, наркотици и оръжия: Къде е България в световния индекс на престъпността? (ГРАФИКА)

"Готови сме да влезем изцяло в Шенген като Гранична полиция. Правим самооценки и проверки и всичко е наред. При въздушните граници, например, можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре. Стоим много добре по три показателя - ограда, технически съоръжения зад нея - сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение и човешки фактор", допълни Златанов.

Още: 99 са задържани при мащабна операция срещу нелегалната миграция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com