Христо Монов за освобождаването на Полфрийман: Това е нарушение на закона

6070
Христо Монов за освобождаването на Полфрийман: Това е нарушение на закона
Снимка: Actualno.TV

Семейството на убития през 2007 г. Андрей Монов ще внесе жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора. Това каза в интервю за bTV бащата на Андрей – Христо Монов.

По думите му пускането на осъдения за убийството Полфрийман е нарушение на закона.

"Двама от членовете на този съдийски състав се покриха с позор за цял живот, който ще носят и семействата, и децата им, защото те не просто постановиха един акт, който е срам за българското национално самочувствие, но и нарушиха закона. Както постановява чл. 32 от НПК това решение е противозаконно и те затова са го кръстили „определение”. На първа инстанция може да има определение, което може да бъде жалено на втора инстанция. Именно, за да няма възможност това нещо да бъде обжалвано. Тъй като са нарушили закона, с отваряне на деловодството на главната прокуратура, съпругата ми ще внесе жалба за възобновяване на делото”, посочи Монов.

България плаща обезщетение на убиец на син на бивш депутат

България ще трябва да плати 3500 евро обезщетение на излежаващия присъда от 20 години затвор за убийство австралийски гражданин Джок По...

Надеждата му е, че след като определението бъде спряно, Полфрийман ще се върне зад решетките. Монов определи австралиеца като социопат, който не може да бъде поправен и не е безопасен.

"Хора като Калин Калпакчиев и Весислава Иванова нямат място в този съд. Да правят какво искат, но не там. (…) Вярвам в българския закон, който беше тотално погазен, поруган и институциите, от които зависи е вземат цялото решение", каза още бащата.

Той добави, че Полфрийман не е заплатил кръвнина на семейството, въпреки че съдът е определил такава.

Припомняме, че на 27 декември, 2007 година Андрей Монов загива от прободна рана, нанесена му от австралийския гражданин Джок Полфрийман. Полфрийман ранява и друг български гражданин – 19-годишния Антон Захариев. За деянието си, на 2 декември 2009 година Полфрийман е осъден на 20 години затвор. На 27 юли 2011 ВКС потвърди присъдата от 20 години затвор за Джок Полфрийман.

Позицията на адвоката на Джок Полфрийман

Христо Монов: След 5 години в България няма да има учители

Беше добре да има нов закон за предучилищното и училищно образование и той е факт, тъй като старият бе от 1991 г., а времето твърде бър...

"Много хора ме питаха, как мога да защитавам "хладнокръвен убиец" като Полфрийман. Нека отговоря и по този въпрос, който е напълно отделен от въпроса за неговото УПО: След като се запознах с материалите по делото, установих, че обществената оценка (хладнокръвен убиец) не отговаря на истината." Това написа в своя Facebook профил адвокат Калин Ангелов.

"През онази трагична нощ Джок Полфрийман не е нападнал с намерение да убие 16 нищо неподозиращи младежи, с единствената цел да покаже на българското общество колко не го уважава (в какъвто смисъл е обвинението и присъдата му). Преди намесата на му, 13 от тези младежи нападат двама случайни минувача, като основно се съсредоточават върху един от тях (на картинката е червеното кръгче). Настигат го около входа на метрото при Булбанк, където го повалят на земята и започват да ритат и бият. Именно в негова защита се намесва Полфрийман. Интересно е че никой от групата по-късно не казва за това преследване.", допълва още той.

"То обаче е заснето от видеонаблюдението, но файлът с него е напълно игнориран от съда; видео-техническата експертиза не вижда това преследване; Не ѝ е зададен въпроса за движението на Андрей Монов и на Джок Полфпийман, за движението на другите момчета; самият файл не е даден на защитата, за да се запознае задълбочено с него. Защитата го е гледала за първи и единствен път едва в съдебната зала - на малък лаптоп, пред който са се сбутали и защита и прокуратура и граждански ищци. Трудно е да се ориентираш от едно гледане. Аз обаче съм го гледал поне стотина пъти, идентифицирал съм и Полфрийман и Монов и някои други. Андрей Монов е момчето в синьото кръгче, а момчето в зеленото това, което започва целия конфликт. Откакто го гледах и изследвах за мен е без съмнение, че Джок Полфрийман действа в условията на неизбежна отбрана и че ние държахме затворен един невинен човек.", обобщава адвокат Ангелов.

Неяснотите по случая

Версията на Полфрийман е, че той се е опитал да защити нападнат от Монов и приятелите му млад ром. По думите на осъдения, когато той се намесва, младият Монов и приятелите му вече са повалили жертвата си и безмилостно я налагат, включително с тъпи предмети. Джок вади нож и се опитва с викове „назад, назад” да прогнози хулиганите. Те обаче не се стряскат в достатъчна степен и му налитат, което го принуждава да използва оръжието, за да се защити.

Бащата на Андрей Монов обвини БХК, че е взел пари за номинацията на Полфрийман

Българският хелзинкски комитет (БХК) е взел пари от семейството на Джок Полфрийман, за да номинира един убиец за човек на годината. Тов...

Случката е записана от охранителна камера, но „електрическа авария” изтрива записа. Не са разпитани и ключови свидетели. Случаят се наблюдава от прокурор Първолета Никова, която е „герой” на друг случай, при който спасява приятеля си Рангел Станчев от ареста, като му дава шоколадови бонбони, за да предизвика хипергликимична криза. Етичната комисия на Висшият съдебен съвет обаче излезе със заключение, че прокурор Първолета Никова не е нарушила Етичния кодекс на магистрата с връзката си с Рангел Станчев, който е известно име в бургаския ъндърграунд.

В очакване на апелацията по делото Джок Полфрийман е задържан на 19 февруари 2010 в пълна изолация, по силата на закон според който всеки чужд гражданин осъден на повече от 15 месеца затвор трябва да бъде държан в изолация до края на процедурата на обжалване. Той е единственият затворник в България в такава ситуация. Отделно Полфрийман е задържан да излежи присъдата си в България, въпреки че имаме споразумение с Австралия за размяна на осъдени граждани и възможност те да излежат наложена от правосъдието на другата страна присъда в родната си държава. 

По случая с Джок Полфрийман австралийската журналистка Белинда Хоукинс публикува книга „Кошмарът на всеки родител”. Там тя описва всички свои открития – като например, че Андрей Монов не е загинал от прободна рана в гърба, както се прокламираше широко в българските медии. Според аутопсията няма начин раната да е била нанесена в гръб.

Отделно пред Deutsche Welle Хоукинс изрично подчертава, че не е намерила никакво потвърждение в архивите на австралийската правосъдна система и на Интерпол, че Джок Полфрийман е убил и друг човек с нож преди случая с Андрей Монов.

„В книгата си аз не се опитвам да реша въпроса за вината - това е работа на други. Мога обаче с чиста съвест да кажа, че разследванията ми недвусмислено разкриват много сериозни пропуски на българската съдебна система - от решаващите 24 часа непосредствено след арестуването на Полфрийман, та чак до приключването на съдебния процес. Българите заслужават по-добро правосъдие”, казва Хоукинс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com