Бащата на Андрей Монов обвини БХК, че е взел пари за номинацията на Полфрийман

15639
Бащата на Андрей Монов обвини БХК, че е взел пари за номинацията на Полфрийман
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) е взел пари от семейството на Джок Полфрийман, за да номинира един убиец за човек на годината. Това заяви пред bTV Христо Монов, баща на убития от Полфрийман 20-годишен Андрей Монов.

Христо Монов е бивш депутат от БСП в 42-рото Народно събрание,а по професия е психолог. Името му нашумя, след като в пика на протестите срещу кабинета "Орешарски" нарече протестиращите "интернет лумпени".

БХК се отказа от номинацията на Джок Полфрийман за "Човек на годината"

Във връзка обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, БХК взе решение индивидуалната кандидат...

Монов определи като половинчато решението на БХК да свали номинацията след многобройните негативни обществени реакции, тъй като комитетът е оставил в класацията номинацията на Българско затворническо сдружение за реабилитация. Полфрийман е председател на Управителния съвет на сдружението.

Ако от хелзинкския комитет не се осъзнаят, ще има антиноминации за тях, добави Монов. Той подчерта, че правозащитната организация е финансово стимулирана и затова „върши неща в ярко противоречие с морала”. Българският хелзинкски комитет отдавна е компрометиран, според Монов. Това показвал и фактът, че и в тазгодишната класация има едва няколко български номинации.

Случаят "Полфрийман"

На 27 декември, 2007 година Джок Полфрийман пробожда смъртоносно с нож Андрей Монов. Полфрийман ранява и друг български гражданин – 19-годишния Антон Захариев. За деянието си, на 2 декември 2009 година Полфрийман е осъден на 20 години затвор. На 27 юли 2011 ВКС потвърди присъдата от 20 години затвор за Джок Полфрийман.

Протест не накара БХК да оттегли номинацията за "Човек на годината" на Джок Полфрийман

Граждани се събраха пред централата на Българския хелзинкски комитет (БХК) на протест срещу номинацията на осъдения за убийство Джок По...

Версията на Полфрийман е, че той се е опитал да защити нападнат от Монов и приятелите му млад циганин. По думите на осъдения, когато той се намесва, младият Монов и приятелите му вече са повалили жертвата си и безмилостно я налагат, включително с тъпи предмети. Полфрийман вади нож и се опитва с викове „назад, назад” да ги прогнози. Според показанията му младежите обаче не се стряскат в достатъчна степен и му налитат, което го принуждава да използва оръжието, за да се защити. Случката е записана от охранителна камера, но "електрическа авария" изтрива записа.

Случаят "Полфрийман" се наблюдава от прокурор Първолета Никова, която е „герой” на друг случай, при който спасява приятеля си Рангел Станчев от ареста, като му дава шоколадови бонбони, за да предизвика хипергликимична криза. Етичната комисия на Висшият съдебен съвет обаче излезе със заключение, че прокурор Първолета Никова не е нарушила Етичния кодекс на магистрата с връзката си с Рангел Станчев, който е известно име в бургаския ъндърграунд.

По детайлите от историята с Джок Полфрийман австралийската журналистка Белинда Хоукинс публикува книга „Кошмарът на всеки родител”. Там тя описва всички свои открития – като например, че Андрей Монов не е загинал от прободна рана в гърба, както се прокламираше широко в българските медии. Според аутопсията няма начин раната да е била нанесена в гръб. Отделно пред Deutsche Welle Хоукинс изрично подчертава, че не е намерила никакво потвърждение в архивите на австралийската правосъдна система и на Интерпол, че Джок Полфрийман е убил и друг човек с нож преди случая с Андрей Монов.

„В книгата си аз не се опитвам да реша въпроса за вината - това е работа на други. Мога обаче с чиста съвест да кажа, че разследванията ми недвусмислено разкриват много сериозни пропуски на българската съдебна система - от решаващите 24 часа непосредствено след арестуването на Полфрийман, та чак до приключването на съдебния процес. Българите заслужават по-добро правосъдие”, казва Хоукинс.

Осъденият за убийство Джок Полфрийман е номиниран за "Човек на годината"*

Австралийският гражданин Джок Полфрийман, който бе признат от три съдебни инстанции за убийство, е станал член на Работна група на Мини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com