Има пренесени предмети от колекцията на Божков в НХГ, призна експерт

3983
Има пренесени предмети от колекцията на Божков в НХГ, призна експерт
Снимка: МВР

В момента е започнало описване на предметите в колекцията на Васил Божков от следовател в присъствието на експерти от Националната художествена галерия. "Съвсем малка част - една кола или колко, има вече донесени в галерията". Това призна пред БНТ изкуствоведът и пресаташе на НХГ Весела Радоева.

По думите й до момента от експертите на галерията е искано единствено да помогнат с експертна оценка как най-безопасно да се опаковат, транспортират до хранилище на НХГ. 

Божков имал собственост в ОАЕ, може да получи резидентска виза

Собственикът на "Нове холдинг и "Левски" Васил Божков може да получи резидентска виза в Обединените арабски емирства, съобщава БНТ. Той...

Васил Божков притежава над 3 000 антични предмета и произведения на изкуството - картини, скулптури и пр. Експертите на Галерията и реставратори и в момента участват в описването на предметите. Снимки и подробности от акцията, започнала в понеделник, ВИЖТЕ ТУК.

"По - познатите и то в много малка част, това са античните предмети от колекцията, защото са били показвани на изложби в чужбина и България, докато произведения на живопистта и графиката не са били показвани и не се знае точно кой е техният собственик. В момента става въпрос за някои такива произведения на адресите, в които действа прокуратурата", обясни Радоева.

От експертите на НХГ не е искано да се направи оценка колко са ценни тези предмети и каква е стойността им до момента. Това е вече друг процес - процес на идентификация. Галерията е единствената в България, която може да индентифицира картини, уточни тя.

До момента нямаме никакви документи и никакви заявки за идентификация нито от Васил Божков като физическо лице, нито от някоя от неговите фирми или фондации да се направи идентификация, каза експертът.

Бивш наш посланик в Дубай намекна, че едва ли Васил Божков е държан под ключ в ОАЕ

Не може Васил Божков да има имунитет в Дубай, защото си е купил имот в ОАЕ. Това заяви бившият ни посланик в Дубай Милен Керемедчиев. ...

Процедурата е описана в Закона за културното наследство, Наредба Н-3. Каква е тя: Идентификация, според закона, може да поиска всяко едно физическо или юридическо лице. Според профила на произведенията и според профила на музеите у нас, които могат да я извършват, този процес започва. За да стане това, трябва да се подготвят документи, свързани с произхода на произведението, начина на придобиване, както и официалната заявка. Формира се комисия от петима члена. Обичайната практика при извършване на идентификация е произведенията, които подлежат на оценка, да бъдат доставени физически с документация към всяко едно от тях. Освен ако те не са трудни за пренасяне или физически опасно за тях е самото пренасяне. Процедурата е много продължителна.

От Фондация "Тракия" твърдо обявиха, че предмети от колекцията няма да се изнасят, въпреки че поисканото от прокуратурата от експертите говори точно за това. Вижте ПОЗИЦИЯТА ИМ ТУК.

Радоева обясни, че не всеки колекционер е длъжен да направи оценка на колекцията си. Няма такова изискване, ако колекционерът иска да направи изложба, но ако иска да направи с тях музей - оценката е необходима. Заявката се подава към Министерство на културата, които възлагат задачата на конкретното ведомство, обясни тя.

Позицията на Министерство на културата по казуса, ВИЖТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com