X
 
 

Отговорите на Министерството на културата за колекцията на Божков: Засега няма заповед да се пипа

1872 0
Отговорите на Министерството на културата за колекцията на Божков: Засега няма заповед да се пипа
Снимка: МВР
Към момента няма разпореждане да се изнасят артефакти от жилището на Васил Божков. Това казаха от Министерството на културата пред БНТ.

Ако предметите бъдат взети, ще отидат в хранилищата на Националния исторически музей. Засега обаче нямало индикации, че колекцията скоро ще бъде изнесена.

Иван Гешев: Има официално потвърждение от ОАЕ, че Васил Божков е задържан

Има официално потвърждение от Обединените арабски емирства (ОАЕ), че Васил Божков е бил задържан. Това каза главният прокурор Иван Геше...

Според информацията, четирима експерти участват в описа. Отварят се стая по стая, прави се опис и след това стаята отново се запечатва.

Тепърва ще се установява дали Васил Божков е нарушил закона специално по въпроса с културните ценности, посочи Александър Трайков, директор на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Той не можа да каже и дали има предмети в колекцията на Божков, които не са регистрирани.

Колекцията е от 212 предмета, като има регистрации пред две институции – едната е т.нар. музей на Васил Божков от 2009 година, но по думите на Трайков няма яснота дали всичките предмети имат регистрация и каква.

Предполагам, че лабораторията в музея на г-н Божков ще продължи да работи, защото е най-модерната за реставрация на такива ценности, добави Трайков.

Позиция на фондация "Тракия" за експонатите на Васил Божков

"В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат ...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално