Има заповед за експулсирането на Полфрийман, гледат по-рано делото за освобождаването му

2706
Има заповед за експулсирането на Полфрийман, гледат по-рано делото за освобождаването му
Снимка: БГНЕС

Делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман ще бъде гледано още следващия понеделник 7-ми октомври, а не на 23-ти октомври, както беше разпределено първоначално. Пренасочването е разпоредено от заместник-председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова. От МВР съобщиха, че ако австралиецът бъде експулсиран, каквато заповед вече има, ще му бъде забранено да влиза в страната, както и в държавите от Шенгенското пространство, съобщи БНТ.

В мотивите си съдия Галина Захарова, която е и ръководител на Наказателната колегия на ВКС, се е позовала на изключителния обществен отзвук по казуса с условното предсрочно освобождаване на осъдения за убийство Джок Полфрийман. Захарова е записала още, че заседанието по делото в кратки срокове се налага и заради това, че до произнасянето на съда Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване.

ВКС изтегли делото на Полфрийман с две седмици напред за 7 октомври

ВКС изтегли с две седмици напред делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман като насрочи процеса за 7 октомври. Преди това...

Днес случаят Полфрийман коментира и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той критикува колегите си от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, че не остоявали независимостта на магистратите.

„Това, което мога да кажа е, че хората имат право да коментират, да изразяват своята позиция, но бих казал, че за да може да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо от това кой как след това ще ги интерпретира“, заяви Лозан Панов. Според него, за атаките срещу съдебния състав, освободил предсрочно Джок Полфрийман, вина имат медиите. По тази причина съдебните актове по случая "Полфрийман" са качени на сайта на ВКС. „В една замърсена медийна среда дори тези, които не са чели актовете и малкото, които са прочели актовете могат да въздействат и да манипулират обществото“, категоричен бе той.

Директорът на дирекция "Миграция" във вътрешното министерство днес обяви мотивите, с които е издал заповед за експулсирането на Джок Полфрийман.

„Тъй като съм преценил, че с присъствието му в страната се създава сериозна заплаха за обществения ред. За обезпечаването на тази мярка господина е настанен в дома и са предприети действия по неговото ексулсиране. Австралийските власти са уведомили дирекция "Миграция", че Полфрийман има паспорт и може да пътува. Експулсирането обаче, не може да се осъществи защото прокуратурата не е вдигнала забраната му за напускане на страната до излежаване на присъдата“, заяви Николай Николов.

Адвокатът на Полфрийман: Задържането му е форма на държавно отвличане

Задържането на австралийския гражданин Джок Полфрийман в Центъра за временно настаняване на чужденци от страна на МВР е форма на държав...

Ако ВКС откаже да възобнови делото за предсрочното освобождаване на австралиеца, тогава вече той ще трябва да бъде експулсиран. В такъв случай, напуснал веднъж България, Джок Полфрийман няма да може да влезе, в която и да е друга страна-членка на Евросъюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com