Италианската мафия не се страхува от германското правосъдие

6069
Италианската мафия не се страхува от германското правосъдие
Снимка: Pixabay.com

Калабрийският мафиотски синдикат Ндрангета стои зад голяма част от доставките на кокаин в Европа, стана известно по време на процес в Дюселдорф. Как става това?

Високопрофилен процес се провежда във Върховния окръжен съд в Дюселдорф. На подсъдимата скамейка има 14 души: те са имигранти от Италия, Холандия, Турция, Мароко, Португалия. В Германия са обвинени в трафик на наркотици - става дума за 680 килограма кокаин, както и за участие в организирана престъпна група, пране на пари, укриване на данъци и нарушения на закона за оръжията. Всички обвиняеми са жители на германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Според разследването петима от тях може да са членове на италианския престъпен синдикат "Ндрангета" от Калабрия, предаде БГНЕС.

Мафията не се страхува от германското правосъдие

Втората вълна от коронавирусната пандемия направи свои промени в хода на изпитанието. Изслушването на делото трябваше да бъде отложено поради факта, че един от обвиняемите трябва да бъде в карантина за две седмици - майка му се разболя от COVID-19, а собственият му тест не потвърди наличието на коронавирус. Съдията обаче реши, че процесът трябва да се осъществи с прякото участие на всички 14 обвиняеми. Следователно следващото съдебно заседание трябва да се състои на 26 октомври.

"Те ще направят всичко възможно, за да попречат на съдебното дело", каза Дейвид Шравен, основател на журналистическо разследващо бюро „Коректив“ в интервю за „Дойче Веле“, предаде БГНЕС. Шравен е автор на най-продаваната книга за мафията за 2017 г. в Германия. „Може да се очаква, че ще отнеме година и половина, докато бъде произнесена присъдата“, прогнозира той.

Обвиняемият е заплашен от до 15 години затвор. Но според Шравен те могат да получат само 6 години затвор и да бъдат освободени условно след 4 години. Това се е случвало и преди. Освен това обвиняемите в Дюселдорф имат над 40 адвокати. Самите те вероятно ще запазят мълчание, придържайки се към "омертата", т. нар. "Кодекс на честта" на мафиозите, който предписва отказ от сътрудничество с властите.

Следователно обвинението разчита само на ключов свидетел, 41-годишният Джузепе Т., който през 2015 г. се съгласява да помогне на полицията и даде показания срещу бившите си съратници. „Нашата система за наказателно право е шега за мафиотските групировки“, оплаква се Шравен.

Какво прави Ндрангета в Европа?

Процесът в Германия, започнал през 2020 г., беше предшестван от най-голямата съвместна специална операция срещу Ндрангета, проведена две години по-рано от полицията в Германия, Белгия, Холандия, Италия и Испания. Тогава в Холандия бяха конфискувани почти 4 тона кокаин и бяха задържани над 90 души, заподозрени във връзки с италианската мафиотска група и контрабанда на наркотици, 14 от които в Германия. Те са тези, които сега са на подсъдимата скамейка.

През май 2015 г. берлинската полиция откри около 300 кг кокаин в кутии с банани в супермаркет „Алди“.

Ще се върне ли Италия в ръцете на мафията заради пандемията?

Мафиотите не трябва да могат да се приберат вкъщи. Немислимо е да пускаш затворници под домашен арест по време на епидемия. Трябва да с...

Според разследването схемата за контрабанда и наркотрафик, използвана от Ндрангета в периода от 2014 до 2018 г., е изглеждала така: доставката на кокаин се извършва по въздух и по море от Латинска Америка. В Европа за конспирация са създадени транспортни компании, които транспортират контрабандни наркотици заедно с обикновени стоки: банани, ориз, дървен материал.

Според документите тези фирми са се занимавали с легална дейност, но всъщност те са били собственост на мафията, както и редица италиански ресторанти и салони за сладолед, които са служили като претоварни бази за транспортиране на наркотици. Освен това собствениците на тези заведения често съобщават за кражби с цел измама да получат пари от застрахователни компании като компенсация за щети. Разбира се, не се плащат данъци върху приходите от продажбата на наркотици. Според материалите от разследването трафикът на наркотици е извършван през пристанищата Ротердам, Амстердам и Антверпен.

Как Германия привлича италианската мафия

Но, както се оказва, това е само върхът на айсберга. Италианската полиция приема, че 60-80% от кокаина на европейския черен пазар се контролира от калабрийската Ндрангета. Освен това тя е един от лидерите на германския подземен свят. Според последния доклад на Германската федерална служба за наказателни дела (BKA), от 585-те членове на италианските организирани престъпни групи, които фигурират в нея, 344 са от Ндрангета. В допълнение към нея в доклада са посочени още две големи престъпни групи от Италия - сицилианската Коза Ностра и неаполитанската Камора.

Германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, която граничи с Холандия и Белгия и е врата към Източна Европа, е стратегически важен регион за италианската мафия. „Икономически силната Германия има добра транспортна инфраструктура и тук живеят много хора, които имат семейни връзки с Италия.

Европол: Над 110 млрд. евро годишно печелят мафиите в Европа

Италианската Коза Ностра, арабските кланове и руската мафия: печалбата на престъпни групировки, опериращи в Европейския съюз (ЕС), дост...

Следователно Германия е важна територия за италианските престъпни структури, която те използват както като място, където можете да лежите, така и като място, където можете да инвестирате парите си и да правите бизнес “, се казва в отговора на BKA на искането на „Дойче Веле“. Според BKA те са особено активни в южната и западната част на Германия, но напоследък се наблюдава увеличаване на тяхната активност и в източните части, въпреки че има престъпления, извършени от лица, които живеят в западната част на Германия.

Как коронавирусът е повлиял на престъпната дейност

Пандемията от коронавирус не само възпрепятства процеса срещу предполагаемите членове на Ндрангета, но също така дава допълнителен шанс на мафиотските структури. Въпреки факта, че поради пролетния локдаун бяха нарушени схемите за контрабанда на наркотици, на фона на икономическа нестабилност не може да се изключи, че престъпниците "ще се опитат да печелят пари", отбелязва БКА.

Отделът посочва, че социално-икономическите последици от COVID-19 и световният икономически спад дават възможност за различни действия на престъпни структури. Например, търговия на черни пазари, обири и кражби на апартаменти. Но засега германският БKA няма точни данни за 2020 година.

Междувременно, според разследващия журналист Дейвид Шравен, има признаци, че Ндрангета вече е увеличила активността си в определени области: "В момента можете да видите как организираните престъпни групи масово изкупуват бизнеса в гастрономическата индустрия." Много ресторанти и кафенета са в криза поради пандемията. "Купуват цели вериги ресторанти и ги дават на трети страни. След това заведенията могат да продължат работата си. Но парите се получават от мафията", заключи журналистът, предаде още агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com