Кметът на Айтос забрани протест срещу побой на роми над българи

1780
Кметът на Айтос забрани протест срещу побой на роми над българи
Снимка: Община Айтос

Днес (21 септември) от 11:00 ч. трябваше да се проведе мирен протест пред сградата на Районната прокуратура в град Айтос. Мотото на протеста бе "Не на прокуратурското безобразие", а поводът - опитът за убийство от роми на Илиян Мавров от село Мъглен, съобщиха от Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ) в писмо до редакционната поща на Actualno.com.

Припомняме, че в петък (15 септември) от организацията сигнализираха за побой над българи от страна на роми в село Мъглен, община Айтос, при който единият от ранените е сериозно пострадал в резултат на удари с брадва от страна на ромите.

Роми нападнаха българи с брадва и кол (ВИДЕО, 18+)*

На редакционната поща на Actualno.com получихме сигнал от бургаската "Организация за закрила на българските граждани" (ОЗБГ), от където...

От организацията посочват, че кметът на Айтос Васил Едрев е издал заповед, с която забранява проявата.

Стефан Петров от ОЗБГ, уточнява обаче следното: "Ние правим протест под надслов "Не на прокуратурското безобразие", а кметът забранява някакъв протест под надслов "Не на прокурорското безобразие". За организатори на този протест са посочени ОЗБГ и Стефан Петров, но ние за такъв протест не сме изпращали уведомление. Явно, в стремежа си да защитава циганските престъпници, кметът е издал заповед за несъществуващ протест", коментират от ОЗБГ.

От там уточняват, че кметът може да забрани протеста им, но "не може да забрани на гражданите да се разхождат безпрепятствено на предназначените за това общински места, когато не нарушават закона".

От организацията настояват и за разследване на кмета Едрев, както и на полицая и прокурора, ангажирани по случая с пребития от роми българин.

България напредва бързо в интеграцията на ромите

България е сред страните, напреднали най-много в интеграцията на ромите, показва оценката на Европейската комисия за ромското сключване...

"Прецених, че въпросното мероприятие не трябва да се провежда. Районната прокуратура в Айтос не разполага със собствена сграда, а използва част от етажа на друга сграда, в която има общински служби и офиси на фирми. Тя се намира на най-натовареното кръстовище в града, което граничи със зеленчуковия пазар, Джамията, пешеходната зона и таксиметровите стоянки. В близост до самото кръстовище няма успоредни улици, които да позволят заобикалянето му. Блокирането за 4 часа в работен ден ще създаде сериозни проблеми", пише в мотивите си за отказ на протеста Васил Едрев, цитирани от изданието "Флагман".

"Обобщителното вменяване на престъпления на цяла етническа група, не само накърнява правата на представителите на същата, които не са извършили даденото престъпление, но считам, че е сигурен индикатор за целено от самото уведомление създаване на етническо напрежение и провокация”, допълва още кметът. Той е категоричен, че няма да позволи да се създава етническо напрежение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com