Кюстендил забрани събития за възхвала на нацист

7151
Кюстендил забрани събития за възхвала на нацист
Снимка: Читалище "Зора"

Две странни събития белязаха обществения живот в две области на страната ни през седмицата. В Кюстендил забраниха събитие за възхваляване на нацист, а срещу прокурор в Бургас започна проверка, защото отказал да провери сигнал за разлепени из града плакати с изображения на Адолф Хитлер и свастики.

От 6-ти юни Районната прокуратура на Кюстендил разследва досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Причината е ден по-рано подаден в полицията сигнал от гражданин, че на различни места в областния град са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надписи: „Героите от Втората световна война 1941-1945“ и „Покорителят на линията Метаксас“.

В тях читалище „Зора“ приканва за среща на 06.06.2019 г. в гр. Кюстендил, ул. „Търговска“ №13. Прокурор от Районна прокуратура – гр. Кюстендил, е започнал досъдебно производство при условията на неотложност.

В рамките на разследването са извършени 4 огледа, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ е забранено.

Районна прокуратура – Кюстендил е получила съдебно разрешение за претърсване на жилището на председателя на читалището. Прокуратурата има доказателства за извършване подобни деяния и в минал период.

В кратки срокове се очаква прокуратурата да извърши анализ на доказателствата и да прецени дали деянието осъществява признаците на престъпление против Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй. Ако това се установи, материалите ще бъдат изпратени по компетентност на Специализираната прокуратура. 

Справка в профила на читалището сочи, че плакатът още не е премахнат от там.

А т. нар. линия „Метаксас“ е от Втората световна война и носи името на гръцкия диктатор Йоанис Метаксас. Веригата укрепления с 22 независими разклонения, състояща се от фортове и тунели, е построена по линията на българо-гръцката граница с цел защита на Гърция в случай на нападение.По време на Втората световна война германците обграждат линията „Метаксас“ и с използване на сълзотворен газ принуждават защитниците да излязат от укрепленията.

 

Организаторите на "Луковмарш" се виждат като репресирани от Пеевски дисиденти

Уникално или не, но Българският национален съюз (БНС), за който се разбра, че събира в България на 21 април някои от най-знаковите орга...

На 7-ми юни пък Апелативната прокуратура в Бургас сигнализира Окръжната прокуратура в града за извършването на незабавна служебна проверка на акт на Районна прокуратура – Бургас, с който е отказано провеждането на наказателно производство по повод разлепени плакати с нацистки символи.

Преписката по случая е образувана по повод постъпил сигнал от Община Бургас, че на 21.04.2019 г. в гр. Бургас са установени залепени цветни плакати с лика на „Хитлер“ и свастики.

След извършена полицейска проверка по случая наблюдаващият прокурор е отказал провеждането на наказателно производство и е разпоредил налагане на административни наказания на установените лица по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Предстои повторен анализ на събраните при проверката данни от Окръжна прокуратура – Бургас и ревизия на акта на Районна прокуратура – Бургас, с оглед преценка за извършено умишлено престъпление от общ характер.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

28-годишен отвлече непълнолетна в Кърджали

МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

Кандидат за депутат спретна гонка с полицията, отказа проба за наркотици

Издирван чешки педофил е задържан в София

Изписаха простреляното в главата 2-годишното дете от Враца

Украинци катастрофираха в Бургас

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com