Къща е била опожарена в Момчиловци до изгорялата преди година

5521
Къща е била опожарена в Момчиловци до изгорялата преди година
Снимка: Сийка Суркова

Къща на семейство от Момчиловци е изгоряла снощи близо до изгорялата през 2016 г. къща на приемната майка Роска Николова, става ясно от пост на кметицата Сийка Суркова.

„Някога питали ли сте се какво е общото между пламъците, политиката и Св. Мина? И да не сте се, ще ви кажа. Момчиловци е общото. Поредният голям пожар остави без дом цяла фамилия снощи. Покривът изгоря като факла, целият трети етаж също, въпреки бързата намеса на пожарникарите, на които обаче им трябват 30 мин., за да дойдат от Смолян. Сърдечно им благодарим за бързата и адекватна реакция! Останалите два етажа са обилно напоени с вода. С две думи - не става за живеене“, пише Суркова.

Трети обвиняем за посегателство срещу бургаски фоторепортер остава в ареста

Районен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Данаил Стефанов, прив...

И по-нататък обяснява:

„Знаем си урока тук - камбанен звън тревожно възвестява пожара и събира цялото село край пламъците, първите подават сигнал на 112, всеки пита хората от къщата навън ли са, добре ли са, смелите доброволци застават в първите редици /някои от тях са по къс ръкав при минус 2 градуса, от бързане не успели да се облекат/, с риск за живота си изнасят между пламъците каквото могат, пълни се вода, ограничава се огънят да не запали гората и търсим в множеството тези, които до преди 10 мин. са имали дом. Дом - топъл, уютен, граден десетилетия, събрал целия им живот. Роднини ги приютяват, докато се устроят отново, обявяваме мащабна дарителска акция и им помагаме да влязат в нормалния ритъм на живот. Както казах, знаем си урока. 

 

Но животът им вече няма да е същият. Един огнен ад ще се прокрадва в мислите им, ще отприщва сълзите им и ще нашепва благодарност към Бога и Св. Мина - Светецът, който почитаме днес, и който ни помага лошото да се "разминава".

Полицаи спасиха дете, неволно предизвикало пожар

Полицейски служители спасиха от задимено жилище дете, неволно предизвикало пожар, съобщиха от пресцентъра на МВР. Днес, около 11.30 ча...

Няма пострадали хора, това е най - важното, шепне цялото село. И тревожно поглеждат към изгорялата снощи къща, застанала редом до друг опожарен преди 2 г. дом в съседство. Зловещо!

"Кмете, трябва пожарна! Отиде къщата докато дойдат от Смолян. Нали правихме подписка, какво стана?", питат притеснено с осветени от пламъците лица хората на пожара.

Това с пожарната е цяла сага. Двегодишна сага, започнала при пожара отсреща. И чакаща финала си от м. март т. г., когато лично говорих с гл. комисар Николов и той разпореди в Момчиловци да има пожарна. Стара. Излязла от употреба. Но пожарна, с която да се реагира в първите минути като лумне огънят. Кметството не може да я поиска, трябва да го направи Общината. И го направи. Сега месеци наред чакаме да ни я даде, след като мъже от Момчиловци я ремонтираха в двора на пожарната в Смолян. И заявиха готовност доброволно да я поддържат. Защото не веднъж са минали през огнения ад и не се знае за кого е отредено да е следващият. И защото знаят, че бюрокрацията няма нищо общо с човешкия живот. А за всички нас, на които са гласували доверие, човешкият живот и добруването на хората трябва да е в центъра на политиката, която правим.

Преди месец 200 кметове на малки населени места излязоха на протест заради обезвластяването им във всякаква форма. Утре имат среща с премиера Борисов. Дано нещата да се променят!

"Кмете, пак трябва да направим курбан", напомня блага възрастна жена след пожара снощи. Ще направим, казвам, и се моля Бог да пази Момчиловци и Св. Мина да закриля жителите му!“.

Огромен пожар избухна край Дупница (СНИМКА)

Огромен пожар гори край Дупница, магистрала Струма е силно задимена, предаде БГНЕС. Огънят тръгна от сухи треви край пътя, мина през н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com