Марин Марковски: Не може охранителните камери да не са доказателство при кражба

38111
Марин Марковски: Не може охранителните камери да не са доказателство при кражба
Снимка: БГНЕС

Кражбите в по-малките магазини растат, а видеонаблюдението не помага, защото не е считано за доказателство. От това се оплакват собственици на магазини.

Беше даден пример с магазин в Мусагеница, където на запис се вижда как възрастен човек прибира продукт след продукт в чантата си. Със сигурност е видял, че има камери, но явно се е измъквал безнаказано и друг път, коментират от магазина. Човекът не е спрял на касата, продавачката го настига, дърпа му чантата, а крадецът казва, че ще си прави каквото си иска и нищо не можем да му сторим.

Никой не знае колко камери работят във Варна

Не мога да ви кажа дали точно тези камери работят (бел. ред. – камерите на Аспаруховия мост). Това заяви варненският общински съв...

Разчитахме СОТ да дойде и като го задържим на касата, СОТ да го предаде на полицията. Но той не спря, съответно не викнах СОТ и полиция, обясни собственичката на магазина пред Нова телевизия. И каза, че има обекти, в които загубите от кражби стигат до 2500 лева. Жената държи 11 магазина.

При друг случай полицията се е задействала, след като групичка от младежи с маски окрали магазина в „Мусагеница” – влизат и директно бъркат в касата. Платиха ни за взетото, което за нас е добре, но предполагам до съд не се е стигало, подчерта търговецът. Иска ми се някой да го види това – да, кражбата на един портокал, на един сапун и т.н. не е нещо голямо, но тук малко, там малко – как съществуват тези хора? Под 200 лева кражба никой не се занимава, оплака се жената.

Пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски поясни, че охранителните записи нямат никаква доказателствена стойност. Камерите трябва да са доказателства по наказателните дела, категоричен е Марковски. Целият Лондон е покрит с камери заради терористична заплаха и наличието на камерите понижи многократно битовата престъпност. А у нас ако някой заснеме как престъпник бие жертва и например й вземе часовника, това не е доказателство пред съда. Затова адмирирам усилията на министър Вучков да увеличи техниката по отношение на сигурността. Категорично трябва камерите и записите от телефон, таблет и аудиозаписите включително трябва да са доказателство при престъпление, смята Марковски.

В законодателството ни действително се счита за административно наказание кражба под две минимални заплати, но многократно повторение е нещо различно. А собственичката на магазина в „Мусагеница” може да разпознае пред полицията човека, който е взел стоката ѝ. Оттам нататък има процедура, свидетелските показания се вземат предвид, посочи бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Ще контролират с камери дежурните полицаи

Месец откакто МВР обяви, че ще отвоюва селата от крадците, битовата престъпност бележи 17% намаление - 16 500 престъпления от началот...

Марин Марковски даде друг пример – при убийството на Бай Миле охранителна камера засече кола, с която убийците са пътували. Съдът призна записа, въпреки че е против закона, но не бива да е така – просто законът лесно може да се промени, подчерта адвокатът. Трябва да се научим, че има и други средства за доказателство, съгласи се и Емануил Йорданов. Но в общия случай записите от охранителни камери, телефони и таблети не са ясни, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com