Маринов: Не се заигравайте със страховете на хората!

2278
Маринов: Не се заигравайте със страховете на хората!
Снимка: БГНЕС

"Има и опити за подривна дейсност", каза министърът," в определено учебно заведение имало над 100 заразени и ръководството крие. Този човек е задържан в Пловдив област, открити са и наркотични вещества около него. Следим и онлайн пространството, не се зайгравайте със страховете на хората!", каза вътрешният министър Младен Маринов пред btv.

Пет души са се опитали да нарушат наложената им домашна карантина за последните 24 часа. Образувани са досъдебни производства по тях. Различен е профила на всички – някои са се върнали от чужбина, други са били контактни. Един е във Варна, едни в Монтана, останалите са в София. Общо малко над 400 лица на територията в страната са в карантина, обясни той.

Контролират се с по-чести телефонни обаждания и посещения. Мариново предупреди всики да спазват карантината, за да не се прилагат силови мерки и приетите вече наказания - 3 години затвор и 5 000 лв., припомни министърът.

Екипите са смесени, за да са повече и да могат да обхванат и по-голяма територия, както и търговските вериги. За полицаите, които посещават рискови места има осигурени маски, а за тези, които ще контактуват със заразени има и предпазни костюми. Има предпазни средства за всички, които работят с потенциално зарзени, оччакваме и регулярно да се запасяваме с нови, българско производство, каза Маринов.

Ще повторят ли САЩ сценария с Италия в борбата с коронавируса?

Редица американски работници, медицински сестри и студенти се чувстват застрашени на фона на несигурната ситуация с пандемията от корон...

"Призовавам гражданите да подават информация за нарушена карантина, защото става въпрос за сигурността на цялото общество", заяви той. Вече има такива случаи. Сигналите могат да се подават и на тел.  112, където има специална линия за коронавируса. НА нея отговарят и четирима медицински специалисти, които отговарят на въпроси. За последните 24 часа са получени 1400 запитвания, обясни министърът.

Вчера имаше много мероприятия, които бяха прекратени. Призовавам и местната власт да прилага всякакви ограничителни мерки – къде се събират – на най-различни места, включително и в домашни условия. Хората се събират и в дворовете при хубаво време. С по-интензивен контрол и последователност постигаме резултат.

В Пловдив имаме няколко срещи вече с различни обности. Те разбраха, ограничават се вече, започват да разбират важността на мерките, защото при тях това е и въпрос на традиция и начин на живот.

Имаме единични случаи, опити по-скоро за телефонни измами. За последното денонощие няма сигнали.

"Демокрацията разчита на самосъзнанието на хората. Мисля, че вече мерките работят. Трябваха няколко дни на хората да осъзнаят, че ситуацията е извънредна, но вече разбират.", заяви вътрешният министър и подчерта, че няма нужда на места да се стига до знач=ци, посочващи къде има хора под карантина - каквато мярка обммислят във Варна.

Кратко и ясно за коронавируса: Време е да слушаме, чуваме и оцеляваме!

Предстоят ни времена на изпитания, ще се загубят човешки животи! С тези думи ръководителят на Националния кризисен щаб за борба с корон...

"Това е ситуация , с която света не се е сблъскал, там където има по-централизирана власт мерките се налагат бързо, ние сме страна – членка на Европа и по-бавно стават нещата. Но след изказването на ген. Проф. Мутафчийски и мерките, които взехме, хората разбират. Те разбраха, че храна има и ще стигне, спазват вече и мерките за хипермаркетите.", заяви още Маринов.

Той припомни, че се удължава срока на документите (шофьорски книжки, паспорт и лични карти) с 6 месеца – това трябва да се приеме тази седмица от депутатите като промяна в закона.

На летищата има камери още от началото на възникване на вируса. ПО пътите граници сега се работи с преносими уреди за лица, които идват от рискови държави. Предстои тестване на камери, които могат да обхванат пътниците в колите и да измерят температурите им. Поръчката от министерство на здравеопазването вече е направило обществена поръчка. Сроковете й в извънредно положение могат да бъдат съкратени, но това е задача на министър Ананиев, каза Младен Маринов.

В 12 часа на среща вътрешните министри на ЕС, за да се приложи еднакъв стандарт по границите на Европа и да се уговори придвижвамето на тировете и изостаналите граждани по границите, заяви министърът.

Актуална информация в страната и по света за развитието на коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com