Масово съдиите във Варна не искат да съдят Марешки

3722
Масово съдиите във Варна не искат да съдят Марешки
Снимка: БГНЕС

Нито един съдия във Варна не иска да поеме делото срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Цели 24-ма апелативни съдии от морската ни столица са направили отвод.

Случаят с Марешки

През март 2022 г. Апелативният съд във Варна призна за виновни подсъдимите за изнудване Веселин Марешки и Красимира Колева, като им беше определена мярка за неотклонение "парична гаранция". Втората инстанция постанови двамата да получат съответно 4 и малко над 3,5 години затвор. Те бяха признати за виновни в това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 година са заплашвали мъж от Варна - бизнесмена Асен Миланов, че ще унищожат заведението му и ще създадат пречки пред бизнеса му, ако не плаща по 10 000 лв. на месец. Проблемът е, че имотът не е бил техен. Миланов вече бил сключил договор за наем с Тони Д., с когото имал договорни отношения. Деянието на Марешки и Колева, според втората инстанция, било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, и е нанесло значителни вреди, съобщи съдът. Апелативният съд им определи и глоби: 8000 лв. за Марешки и 6000 лв. за Колева. Двамата трябваше солидарно да заплатят на Миланов, който е граждански ищец по делото, 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

В този скандал се замеси и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който пострада и случилото се беше квалифицирано като "лека телесна повреда" пред съда: До 1 година затвор заплашва Веселин Марешки

Докъде стигнаха нещата с Марешки?

Четирима от подалите отвод съдии са го направили, защото са се занимавали с казуса преди, а останалите 20 се позовават на текста от НПК, че по някаква причина "може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото". Затова Върховният касационен съд (ВКС) избра да прати делото в Бургас, защото там е най-близкият апелативен съд, пише в. "Сега", позовавайки се на определението на съда.

Процесът беше върнат на Апелативния съд във Варна в началото на юни. Тогава върховните съдии прецениха, че втората инстанция не е изпълнила задълженията си за обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Не са анализирани всички доказателства, а извършеният анализ е фрагментарен и частично неточен, като не са били обсъдени и противоречията между отделните доказателствени материали, мотивираха се върховните съдии.

ОЩЕ: Върховният касационен съд за втори път отмени присъдата на Марешки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com