Мюсюлманският съвет в България определи процеса срещу имамите за позорен

13109
Мюсюлманският съвет в България определи процеса срещу имамите за позорен
Снимка: БГНЕС

Подкрепяме нашите съграждани, колеги, братя и сестри. Категорично не приемаме твърдението, че със свои действия са застрашили националната сигурност, обществения ред и подкопали устоите на конституционно установения ред в България, като насаждали етническа и религиозна омраза. Това се казва в декларация на Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в България във връзка с делото срещу 13-те имами, съобщиха от Главното мюфтийство.

"Българските мюсюлмани, чиито религиозни представители са и част от осъдените, винаги са били и са миролюбиви и толерантни към всеки един представител на обществото. Силно сме притеснени, че с подобни актове се уронва авторитета на религиозната институция на мюсюлманите, като същевременно се подлага на постоянно съмнение авторитетът на тези обществено ангажирани личности, на които мюсюлманската общност и администрацията на Изповеданието разчитат особено много и имат нужда от тяхната административна и религиозна компетентност за ефективното упражняване на гарантираното право на вероизповедание - индивидуално, колективно, публично и чрез обучение.

Не смятаме за справедливо наши съграждани да бъдат обвинявани за религиозната си дейност, тъй като това е конституционно гарантирано право. Тълкуването на канонични постулати от светски институции е грубо вмешателство в религиозните дела и неестествено за демократичните устои на нашата страна", заявяват от Висшия мюсюлмански съвет, предаде БГНЕС.

Те подчертават, че актове от подобен род силно капсулират и поляризират мюсюлманската общност и възпрепятстват възможностите за естествена интеграция в обществото, като напомнят за събития от близката ни история по време на които бе направен опит за заличаване на идентичността на значима част от българските граждани.

"Никога в нашата история духовници, от което и да е изповедание, какъвто е случая с нашите служители, не са изправяни масово пред съд с обвинения свързани с тяхната религиозна дейност. Този процес е позор за България, именно поради това, че през 21 век служител на Мюсюлманско изповедание е осъден заради това, че бидейки ислямски духовник е извършвал религиозна дейност. Мюсюлманско изповедание се надява на компетентно, независимо и справедливо решение от страна на българската правораздавателна система в следващите инстанции.

Също така не спираме да вярваме и да се надяваме на мъдър и обществено отговорен подход от страна на държавните институции в Република България в името на съхраняване на изградените с общи усилия през последните 24 години доверие и авторитет", се казва още в декларацията на Висшия мюсюлмански съвет.

В Сърница щели да бойкотират изборите, ако не отменят присъдите на имамите

Няма да гласуваме на изборите, ако не бъдат отменени присъдите на 13-те имами, които вчера произнесе Пазарджишкия съд. Това казаха жите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com