МВР е нарушило всички изисквания на ЕС за джиповете, договорът е подписан след крайния срок

39029
МВР е нарушило всички изисквания на ЕС за джиповете, договорът е подписан след крайния срок
Снимка: МВР

Три изисквания е имала Европейската комисия към МВР за доставка на патрулни автомобили по проект по Фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС "Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници", като част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн. евро, които ЕС отпусна на Р България през есента на 2016 година. Те е трябвало да са високопроходими (4х4), да са с мощност 2000 кубика и с блокировка на диференциала. Това става ясно от подписаното споразумение между страните за отпускане на безвъзмездна финансова помощ. 

И трите обаче не са спазени. Вместо 350 автомобила за всякакви терени (all-terrain) или високопроходими, от Министерството на вътрешните работи са вписали в техническата спецификация за доставка на 290 коли други изисквания, на които отговарят т. нар. SUV (Sport Utility Vehicle), или градски спортни автомобили - с повишена проходимост. Става въпрос за автомобилите, купени от Great Wall - дали това не беше сделка в полза на Гриша Ганчев, ВИЖТЕ ТУК!

В Закона за движение по пътищата за понятието "повишена проходимост" е обяснено, че то е налице, когато моторните превозни средства отговарят на определени условия за преодоляване на наклон, задвижващи оси, преден и заден ъгъл на проходимост, блокиране на диференциала, просвет и др.

Според споразумението с ЕК от ноември 2016 г. България получава 17.5 млн. евро, за да закупи общо 350 патрулни (all-terrain) автомобила. Тяхното предназначение е за патрулиране от полицията (началник на ГД "Национална полиция" е сегашният МВР министър Христо Терзийски) в 30-километрова гранична зона за нуждата от гранична защита, включително за поддръжка на комуникационните системи на българо-турската, българо-сръбската и границата между България и бившата югославска граница. Необходимият брой превозни средства е определен на базата на анализ на миграционния поток по българските външни сухопътни граници с дължина 818 км, а като обща площ това прави 24 550 кв.км. Всяко превозно средство трябва да покрива 61 кв.км от зоната на граничен контрол на Република България, за да осигури защитата на външните граници на ЕС.

По българо-турската граница са предвидени в споразумението 136 превозни средства, от които за Областната дирекция на полицията в Ямбол - 18 автомобила, в Хасково – 54, в Бургас -64.

По българо-сръбската граница са заложени 126 превозни средства, от които на Областната дирекция на полицията в Монтана - 18 автомобила, във Видин – 54, в София – 36, в Перник – 18.

За българо-северномакедонската граница са предназначени 28 превозни средства, от които на Областната дирекция на полицията в Кюстендил - 18 автомобила, а в Благоевград - 10.  

За жандармерията са предназначени 60 автомобила според споразумението. Предложеният брой превозни средства трябва да е разделен между Монтана, Кърджали и Бургас (25 превозни средства) и централата в София (35 превозни средства).  

Според разследване на Eвропейската служба за борба с измамите, чиято абревиатура на английски е OLAF, българското министерство на вътрешните работи е нарушило условията на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства, като използва пари от ЕС за закупуване на джипове от по-стари складове вместо нови полицейски коли, подходящи за всички терени. ОЛАФ препоръча възстановяване на близо 6 милиона евро от европейските фондове. Допуска се възможност за наказателно производство срещу служители на министерството.

От Европейската служба за борба с измамите заявяват, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства, като едностранно е променило условията си. По-специално, заради това, че МВР е избрало да закупи редица SUV вместо превозни средства за всякакви терени, които са предмет на споразумението за безвъзмездна помощ.

Заключението на разследващите е, че е налице престъпно деяние (злоупотреба с власт съгласно българския наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС и то може да е  извършено от служители на министерството.

Препоръките към ЕК са България да възстанови 5 948 569 евро на европейския бюджет, а към българската прокуратура - да обмисли откриването на наказателно разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна.

290 автомобила от тези 350 са доставени по договор от "Българска автомобилна индустрия" ЕАД, свързвана с Гриша Ганчев, в конкуренция с още 12 фирми. Те са с марката "Great Wall Н6" и са типичните SUV-автомобили. При обявена прогнозна цена от 28,4 млн. лева, офертата дружеството е 11,6 млн. лева. Тоест, с близо 60% по-ниска. Стойността на договора е почти равна на сумата, с която сега ОЛАФ предлага България да бъде санкционирана.

Дали снижаването на изискваните параметри е дало възможност на "Българска автомобилна индустрия" да спечели търга за 290 джипа?! Примерно вместо изисканата 2000 минимална кубатура на колите, заложено в спецификацията е 1600 кубика. За това допринасят и променените критерии, като вместо с 60%, цената е с тежест 40%.

Поръчката, проведена чрез ускорена процедура за доставка на 290 автомобила с повишена (вместо с висока) проходимост е обявена на 2-ри март 2017 година. Тя е започнала по време на служебното правителство на Огнян Герджиков, сформирано от президента Румен Радев на 27-ми януари (и разпуснато на 4-ти май с.г.), когато министър на вътрешните работи е Пламен Узунов. Председател на комисията по избор на изпълнител е Вера Митрева – юридически съветник на министъра.

Договорът с "Българска автомобилна индустрия" е подписан на 22-ри февруари, 2018 година. Подписът под него е на Георги Балабанов – шеф на дирекция "Обществени поръчки".

Докладът на комисията за избор на изпълнител е предаден на 19-ти април 2017 година за одобрение на Балабанов.

Според указанията на ЕК за поддействие №12 – доставка на 350 превозни средства за всякакви терени, трябва да се проведе с ускорена открита процедура. Индикативният график за провеждане на поръчката е 75 дни от обявяването. Индикативната дата за подписване на договора е 15.01.2017 г., а индикативният срок за изпълнение на договора е 8 месеца. Предвидено е договорът да бъде завършен до 30.09.2017 година - т.е. далеч преди фактическото подписване на договора!

На практика поръчката е проведена още по-ускорено - за 49 дни. В сайта на вътрешното ведомство няма публикувани протоколи от работата на комисията, а само визираният доклад до Балабанов.

Татяна Дончева: МВР е закупило не декоративен SUV, а съвсем яка джипка

В документите за обществената поръчка за закупуване на автомобилите за МВР няма нищо нередно. Това обясни пред БНР лидерът на „Дв...

 

 

 

 

 

Заркова: Прокуратурата още разследва нагласената поръчка за коли в МВР, вътрешният министър вече се произнесе

"Не е чудно, че ОЛАФ огласява една от хилядите съмнителни обществени поръчки у нас. Чудно е, че не огласява останалите. Тъй или инак, ...

 

 

 

Няколко дни по-късно – на 4-ти май, когато за министър е назначен Валентин Радев в правителството на Бойко Борисов, решението за избор е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията. Оплакването е за прекалено ниската цена, дадена от фирмата, избрана за изпълнител, също за марката и модела таблети, които той ще достави. Обосновка по закон се изисква, когато оферираната цена е с над 20% по-ниска (по-благоприятна) от тази на останалите участници.

Комисията е приела становището на дружеството, че "Оферираните автомобили се сглобяват в Република България от компоненти (повече от 800 бр. за един автомобил), които се доставят от Great Wall Motor Co., Ltd., което е лидер в продажбите на SUV автомобили на най-големия автомобилен пазар в световен мащаб, а именно Китай. Great Wall Motor Co., Ltd. успешно развива своята дейност, предлагайки своите продукти и на пазари извън азиатския: Южна Америка, Африка и Европа. Големият обем на производство, наложен от силното потребителско търсене на оферирания модел автомобил (над 950 000 продажби за 2015 и 2016 г.), позволява постигане на изключително изгодна цена на компонентите, необходими за неговото сглобяване в България, което представлява обстоятелство по чл. 72, ал. 2, т. 2 от ЗОП". И още, че "Изключително благоприятно обстоятелство, по смисъла на чл. 72, ал. 2, т. 2 от ЗОП, е прилагането на значително по-ниски вносни мита на компонентите за сглобяване, поради използването им за сериен промишлен монтаж на автомобили (митнически режим за специфично предназначение "Промишлен монтаж" - единствен за Република България при сглобяване на автомобили). Асемблирането на автомобилите на територията на Република България допълнително снижава тяхната себестойност, поради най-ниските разходи за работна заплата и относително ниските разходи за комунални услуги, дължащи се на специфичните икономически условия в Република България".

С решението си КЗК е отхвърлила жалбата по средата на юни месец  2017 г., а ВАС е потвърдил решението на КЗК през октомври същата година. Договорът с "Българска автомобилна индустрия" е подписан на 22-ри февруари 2018 г., когато министър на вътрешните работи е вече Валентин Радев.

Докладът на ОЛАФ е присъединен към дело за търговия с влияние

Специализираната прокуратурата е присъединила материалите, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) по случая с търг ...

Интересен детайл в него, забележете, е срокът за доставката – "180 календарни дни, считано от датата на подписване на договора, но не по-късно от 25.09.2017 г". Годината обаче е 2018-та. Логично е да се приеме, че е техническа грешка, но не е. Формално е спазено изискването на ЕК, посочено по-горе: "Предвидено е договорът да бъде завършен до 30.09.2017 г.", както и изричният, посочен в проектодоговора срок.

Това недоразумение е станало повод за сериозна преписка между Звеното за одит на МВР, между МВР и ЕК. Имало е риск от финансова корекция в размер на 25% от приноса на ЕС, който представлява 3 612 000 лева, но ЕК все пак е приела обяснението за обжалваните процедури. Препоръчва в бъдеще да се преустанови практиката в тези няколко поръчки, като коректно се преценява времето, необходимо за провеждането на поръчката, а в обявлението да се упоменава само срокът на доставката в дни/месеци, без краен срок. 

Това става повод и впоследствие с изпълнителя да се подпише едно от допълнителните споразумения. Другото е за промяна на марката и модела на таблетите.

Аналогична е била ситуацията с доставката на 70 патрулни автомобила с висока проходимост и с други няколко поръчки на ведомството от същия проект.  

Още: Борисов за автомобилите на МВР: Крадецът вика "Дръжте крадеца!" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Стрелял по кучета: Разследват мъж в Перник

Инцидент в Пирин: Англичанка е с опасност за живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com