МВР обжалва отказ на Спецпрокуратурата да разследва престъпна група от висши служители на Национална полиция

3652
МВР обжалва отказ на Спецпрокуратурата да разследва престъпна група от висши служители на Национална полиция
Снимка: ПЦ на МВР

Дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП (Главна дирекция "Национална полиция") в периода 2018-2020 година. Това беше оповестено в официално прессъобщение на МВР.

В прессъобщението няма посочени имена. Но в свой материал "Радио Свободна Европа" твърди на база информация от свои източници, че в случая става въпрос за Христо Терзийски. Терзийски беше директор на Главна дирекция "Национална полиция" от 24 февруари, 2015 година, но от 20 септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. На 18 декември 2018 г. отново се връща на позицията на ръководител на ГДНП, докато на 24 юли 2020 г. е избран за министър на вътрешните работи в третото правителство на Бойко Борисов.

АКФ пита главния прокурор за 4-те организирани престъпни групи, разследвани след изборите от април 2021

На изслушване и дебат в постоянната Комисия по конституционни и правни въпроси към 46-тото Народно събрание, главният прокурор Иван Геш...

Припомняме, че в края на октомври тази година вътрешният министър Бойко Рашков даде скандално интервю. В него Рашков заяви следното: "Служител на по-ниски нива е бил установен от специалните служби в нерегламентирани контакти с доста известен наркотрафикант. Събрани са материали, според които той е получавал заплата от този него, за да му прави услуги. По-късно този човек се е издигнал до поста министър на вътрешните работи по времето на Борисов. В момента не мога да ви кажа името на този министър, както и на наркотрафиканта. Но материалите са в МВР, запознах се с тях лично - и скоро ще съобщим повече информация".

В сегашното прессъобщение от МВР се казва, че с информация за случая е разполагала и Върховна касационна прокуратура (ВКП). "МВР счита, че прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи. Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите", пише още в прессъобщението.

От МВР подчертават, че има значителни като обем изпратени данни, включително ВДС (вщестествени доказателствени средства), но и досега в МВР не е остъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и според МВР "очевидно не са взети предвид при вземане на решението".

Припомняме, че обжалването не може по закон да стане пред съд, а само пред по-висшестояща прокуратура - в случая на Апелативната специализирана прокуратура.

Борисов след разпита: Дадох сведения за заплаха, че някой ще го ям (ВИДЕО)

За съжаление и по трите сигнала, за които давах сведения, всички са за, че някой нещо чул. Че някой, когато правил крос, нещо говорил. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадала (СНИМКИ)

Отмениха домашния арест на Васил Божков

18-годишна шофьорка блъсна две деца в Сопот, едното е с опасност за живота

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com