Нено Димов с обвинение и за концесията на ски зона Банско

3235
Нено Димов с обвинение и за концесията на ски зона Банско
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на екологията Нено Димов е с повдигнато ново обвинение, свързано с концесията на ски зона "Банско", чийто концесионер е търговското дружество "Юлен" АД. Това бе съобщено днес на сайта на Специализираната прокуратура. Обвинен е в умишлена безстопанственост.

Нено Димов е в ареста от 9 януари по обвинение за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник

Прокуратурата извади показанията на зам.-министрите на Димов за кризата в Перник

Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно съст...

От Специализираната прокуратура уточняват, че част от събраните материали по първото досъдебно производство са отделени в ново. Новото досъдебно производство е за "извършени действия по служба", свързани с концесията.

Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура и по него се извършват активни действия, се казва в официалното съобщение.

Димов беше и инициатор на преговори за изменение на концесията за ски зона Банско, с които правителството да узакони нарушения на концесионера.

През ноември 2018 година Нено Димов обяви, че още при подписването на договора за концесията на ски зоната над Банско през 2001 г. е сбъркана площта, която държавата е отдала на "Юлен" АД. По думите му в договора са посочени три различни площи, които "Юлен" да използва, и така реалните граници на концесията са неясни.

Съдът окончателно спря промените на Валери Симеонов и Нено Димов за Пирин

Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Те бяха приети букв...

Припомняме, че концесията за ски-зона "Банско" бе подготвена от ведомството през 2000 г. при министър Евдокия Манева, когато Димов е бил неин заместник. След Манева отговорни за концесията в качеството си на министри с пълни мандати са били последователно Долорес Арсенова, Джевдет Чакъров, Нона Караджова и Ивелина Василева. Нито на Манева, нито на министрите след нея е търсена наказателна отговорност за нарушенията на концесионния договор през годините.

"Още 2001 г. е направена дълбока грешка и трябва да се търси отговорност, защото не е определена никаква територия", заключи Нено Димов тогава.

В годината, за която министърът казва, че е направена грешка, той е бил част от екипа на Министерството на околната среда. В периода 1997-2001 г. той е главен секретар на ведомството, а след това и заместник-министър.

През декември 2018 година петкратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели изненадващо обяви на среща с няколко министри, че е мажоритарен собственик на "Юлен" АД.

Димов пак не коментира собствеността на "Юлен", ако бил в лично качество, щял да каже

Получих декларация от г-н Жирардели, че е 100% собственик на фирмата-собственик на "Юлен". Това каза екоминистърът Нено Димов, като от ...

През миналата година прокуратурата не предприе нищо по концесията, макар и сезирана. През януари 2-19-а Нено Димов, все още екоминистър, попитан за параметрите на концесионния договор за ски зоната в Банско обясни, че площта на концесията нямала нищо общо – било въпрос на приходи, като само те влияели на концесионната такса. "Юлен" плащали между 300 и 400 000 лева, но България щяла да иска увеличение на концесионната такса. А на въпрос защо чак сега държавата се сетила да търси повече пари и е ясно от години, че има нарушение на площта във и по договора, екоминистърът каза, че "още 2015 година" имало голяма работна група, отправила конкретно предложение за действие, но дошло време за оставки и затова можело да се каже, че сега "процесът продължава". Договорът обаче е от 18 години! Подробности можете да прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com