Николай Цонев иска от прокуратурата и ДАНС да разследват Бойко Борисов

20540
Николай Цонев иска от прокуратурата и ДАНС да разследват Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната и лидер на гражданското обединение „Движение за справедливост – РПГ” Николай Цонев официално изпрати сигнал до прокуратурата и ДАНС във връзка с изказване на бившия премиер Бойко Борисов.

Цонев иска от прокуратурата да предприеме действия, тъй като думите на Борисов може да се тълкуват като внушение, че България е изпаднала във фалит. „На 25-ти юни лидерът на ПП ГЕРБ и народен представител в 42-рото Народно събрание Бойко Борисов съзнателно заявява в публично изказване, излъчено по националните телевизионни медии и отразено в националните печатни издания: „Да признават банкрута и да викат МВФ”, пише в сигнала на Цонев. След това Борисов прави и други изказвания, чрез които внушава, че страната е в състояние на фалит и че трябва да се изтегли заем от 6 млрд. лева от МВФ, казва още Цонев.

Сигнал срещу Борисов в ДАНС за дестабилизирането на държавата

На откритите телефони и имейл от Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ е подаден сигнал срещу Бойко Борисов. Това съобщиха...

Според бившия министър тези изказвания са „злоупотреба с обществено положение, спомагаща за разпространяването на неверни сигнали за несъществуващ срив на банковата система”. Затова Цонев посочва и по кои членове на Наказателния кодекс трябва да се сезира прокуратурата – чл. 107 (Който с цел да отслаби властта или да ѝ създаде затруднения разстройва или подрива паричната и кредитната система като използва държавни учреждения и обществени организации, като възпрепятства тяхната дейност, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи – с лишаване от свобода от пет до петнадесет години) и чл. 326 (Който предава по радио, телефон или друг начин неверени повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода за две години).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com