Обвинения срещу куп настоящи и бивши директори на АПИ заради смърт в тунел "Ечемишка"

5464
Обвинения срещу куп настоящи и бивши директори на АПИ заради смърт в тунел "Ечемишка"
Снимка: БГНЕС

Почти две години, след като лампа падна и уби жена в тунел "Ечемишка", вече има обвинени длъжностни лица за случая. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Всички обвинени са от Агенция "Пътна инфраструктура", начело с бившия ѝ председател Лазар Лазаров. Обвиненията са за проявена непредпазливост по отношение на поддържката на тунела.

Освен Лазаров, който е подсъдим и за щети от 41 млн. лева заради изграждането на лот 1 "Оризово Димитровград" от АМ "Марица", обвинени са още:

1. Илиана Захариева, в качеството ѝ на член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта.

Тунел "Ечемишка" отново почва да работи изцяло

Днес, 30 юни, ще бъде отворен за движение сдобилия се с незавидна репутация тунел "Ечемишка". Съоръжението беше затворено за основен ре...

2. Дончо Атанасов, в качеството му на член на Управителния съвет и председател на УС на АПИ и служител по транспорта. Сега Атанасов е зам.-председател на АПИ.

3. Георги Златев – директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ и служител по транспорта;

4. Надя Сачанска – началник отдел "Основен ремонт и поддържане" в дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ и служител по транспорта и

5. Георги Фучеджиев – старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ и служител по транспорта.

Припомняме, че на 5 февруари миналата година заради падналата лампа почина Елена Михайлова. Осветителното тяло удря в движение колата, в която пътува Михайлова заедно с брат си, а според прокуратурата автомобилът се е движел с 50 км/ч т.е. спазени са правилата за движение и шофьорът (братът на Михайлова) не е имал възможност за никаква реакция, с която да избегне падналото осветително тяло заради разрушена метална констркуция. Всъщност Михайлова загива заради паднала върху нея греда, която буквално я пронизва.

12 години по-късно - на втора инстанция съдът ще решава за пари по проваления ремонт на "Ечемишка"

Апелативният съд в Бургас завърши със събирането на доказателства и изслушването на свидетели по делото, което води "Трансстрой - Бурга...

Разрушилата се заради корозия метална конструкция е монтирана през 1984 година и е имало шест огледа от тогава - 1999 година, 2004 година, 2008 година, 2012 година, 2015 година и 2016 година, като при всички огледи експертите са давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено. При извършеното изследване е установено, че след 2010 година стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 година конструкцията се е намирала в аварийно състояние.

Според заключението на вещите лица основната причина за станалата авария на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ѝ без антикорозионна защита повече от 20 години.

На 07.08.2015 г. АПИ е сключила договор с компания "Ферокс Къмпани" ЕООД, на която е възложила извършването на оценка на текущото състояние на осветлението на тунел "Ечемишка" и други тунели. На 04.01.2016 г. АПИ вече има доклад, в който е посочено, че "осветителните тела падат върху платното, че конструкцията е със сериозна пробивна корозия на много места и самоволно падат парчета върху пътното платно и движещите се автомобили, че положението в "Ечемишка" е най-зле, като там инсталацията може да се определи като ОПАСНА!". В този доклад е отправена препоръка за подмяна на конструкцията и осветителните тела в тунела. А УС на АПИ е приела доклада, но "не са предприети каквито и да е действия за ремонт на осветителната система на тунела".

Случай от вчера

Пред Actualno.com връщащ се от Плевен шофьор разказа, че когато е минавал през тунела - тръбата, където осветлението не беше реновирано, върху предното му стъкло е паднал малък предмет. Не знам как не се счупи, има ясна следа от удара, казва читателят ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

28-годишен отвлече непълнолетна в Кърджали

МВР работи по 4 сигнала, свързани с изборите

Кандидат за депутат спретна гонка с полицията, отказа проба за наркотици

Издирван чешки педофил е задържан в София

Изписаха простреляното в главата 2-годишното дете от Враца

Украинци катастрофираха в Бургас

Пострадали след челен удар между бус и тир край Ботевград

Гръцки съд оневини българин, заплашен от 224 години затвор

Служители на ГДБОП задържаха двама при спецакция в София

Двама мъже откраднаха части от фонтана във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com