Оплаквания от съдилища и съдии от новата електронна съдебна система

4014
Оплаквания от съдилища и съдии от новата електронна съдебна система
Снимка: iStock/Guliver

Част от съдилищата в България не са доволни от т.нар. Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Според оплаквания, адресирани до съдебната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), системата е прекалено тромава и създава забавяне в работата на съответния съд, пише Lex.bg.

Съгласно оплакванията, системата е прекалено сложна и това бави изпълнението дори на елементарни задачи. Като пример съдии сочат, че един час е отнело разпределението на четири дела. Около 15 минути отнема регистрирането на едно дело. Ако това не бъде коригирано, магистрати се опасяват, че работата на най-натоварените съдилища като СРС, на практика ще блокира.

Новото електронно управление на съда стартира пилотно до края на юни

Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), финансирана по Оперативна програма "Добро управление", започната от предния състав...

Отделно има сигнал и, че при повече съдилища, които едновременно влизат в ЕИСС, тя почва да работи по-бавно - вероятно заради натовареността.

В последните седмици във ВСС постоянно постъпват писма и сигнали от съдии, които посочват проблемите и настояват за спешното им разрешаване. Това накара трима членове на Съдийската колегия – Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров, да поискат свикване на извънредно заседание на кадровия орган, на което да бъдат обсъдени тревожните сигнали от съдилищата. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е свикал заседание за 25 август. Те ще обсъдят варианти за облекчаване на работата във връзка с полагането на електронния подпис.

Негативните сигнали обаче не идват отвсякъде. Някои съдилища като Софийския апелативен съд, окръжните съдилища в Плевен и Сливен, районните в Русе, Варна, Сливен и Несебър са доволни от системата, казват само, че имат нужда от допълнително обучение и съдействие от разработчика – фирмата "Информационно обслужване".

Единната информационна система на съдилищата е разработена по проект по Оперативна програма "Добро управление". Целта е чрез нея съдилищата да преминат изцяло към електронна обработка на делата като това е съществена крачка към реализирането на електронното правосъдие. В системата са включени всички налични деловодни системи, тази за случайно разпределение на делата и за отчитане на натовареността. Има връзки и с други като Бюрото за съдимост, Единната система за противодействие на престъпността и т.н. Иначе ЕИСС се състои от общо 38 модула – 19 функционални и 19 системни.

Иванчева и Петрова със сигнал как може да е манипулиран изборът на съдии по тяхното дело

Сигнал за нарушения при случайния избор на съдебни състави до четири институции от съдебната власт (Висшия съдебен съвет, Инспектората ...

Още: "Още около 40 000 лева за системата за случайно разпределение на дела, след като вече се въвежда друго"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Заплашиха ме, че ще ме залеят с киселина": Говори градският прокурор на София

МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Гледат мярката на Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Задържаха журналиста Димитър Стоянов

И на втора инстанция потвърдиха присъдата на Семерджиев за катастрофата на „Черни връх“

Намушкаха жена в дома ѝ в София

Мъж е в болница след бой в Плевенско

Тийнейджъри бяха нападнати с оръжие в Борисовата градина

Задържаха 6-ма за разрушаване на църква

Обвиняемият за убийство в парк в Добрич: Вменяем, може да носи наказателна отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com