Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оповестяват официалните резултати от проверката за Лясковец

07 април 2014, 08:08 часа • 12073 прочитания

Днес ще бъдат оповестени официалните резултати от разследването на полицейската операция в Лясковец. По думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев ще има хора, от които да бъде търсена отговорност.

Дни след спецоперацията, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров призна, че акцията в Лясковец се е провалила. Той заяви, че има готовност да подаде оставка, ако се докаже, че има персонална вина.

Във фаталния ден - 14 март - антитерористи атакуваха жилището на психичноболния Петко Петков, но той откри огън по тях. Баретите успяха да задържат мъжа, заплашил децата от местното училище, едва след като снайперисти го обезвредиха с три изстрела в корема.

Петко Петков обаче застреля баретата Емил Шарков и рани трима негови колеги при опит да му бъде изземат боен арсенал от дома - ловна пушка, автомат и две карабини.

Петков е обвинен в умишлено убийство на полицай. В момента той в затворническата болница в София.

Още вчера стана ясно, че районната прокуратура в Горна Оряховица е дала заключение, че няма нарушения нито при издаването на разрешителните за оръжията на Петков, нито в безуспешните опити на местната полицията да му ги отнеме след изтичането им на 17 юни 2012 г. Това заключение на местните обвинители било изпратено в търновската окръжна прокуратура. От Върховна прокуратура (ВКП) обаче тепърва ще се произнасят по този въпрос.

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес