Оргомни опашки пред паспортните служби в Кърджали и Хасково

5162
Оргомни опашки пред паспортните служби в Кърджали и Хасково
Снимка: БГНЕС

Огромни опашки се извиха пред паспортните служби особено след отпадането на изискването за PCR тестове на влизащите у нас от Турция. Сега българските изселници масово се връщат, за да подменят документите си. Стотици хора са се струпали пред гишетата в Кърджали и Хасково, а чакането отнема часове, предава БНТ.

Чакащите на опашка в Хасково са предимно хора с двойно гражданство, които са се прибрали в България специално, за да сменят документите си за самоличност.

"След тази декларация за каса, де факто както гледате пред мен има 15 човека, сложете го още един половин час. Там не свършва цялата беда, ще се върнем да взимаме, трета опашка за получавате на документите", оплаква се Метин Али.

Почти двойно се е увеличил приемът на заявления и обслужените граждани на територията на областта. Работим с пълен състав хора, за нас това е очаквано натоварване, отчита Антония Антонова - сектор "Български документи за самоличност"- Хасково.

Ако до преди дни гишетата в Хасковска област са обслужвали по 500 души на ден, сега те са над 1000. Само за половин час тази сутрин бяха обработени документите на близо 100 души.

Обикновено август  е натоварният сезон в паспортните служби в Хасково и Кърджали, сега е септември - заради коронавируса. За момента от 90 000 документа за самоличност, които трябва да бъдат подменени тази година в Хасково, едва 43 000 вече са сменени.

Същата е ситуацията и в Кърджали, съобщава btv. Хората са разделени основно на три опашки – едната е за хора, които вече са подали документи и очакват да получат новите си паспорти, втората – от хора, които днес трябва да подадат документи, а третата опашка е съставена от граждани, които чакат цяла нощ пред паспортното, за да могат да си подадат документите.

Паспортна служба, КАТ и регистрацията на коли ще бъдат отделени в самостоятелни предприятия

"Всички административни услуги, които МВР предоставя на гражданите ще се отделят в самостоятелно предприятие, включително паспортна слу...

Според началника на местната паспортна служба Елина Гарипова е създадена стройна организация и няма да остане нито един необслужен клиент. Заради наплива от хора се работи с удължено работно време – от 7,30 до 18,30 ч., вече и в събота.

Представител на РЗИ-Кърджали изрази притеснение, че струпването на много хора на едно място създава риск от зараза с COVID-19.

От паспортна служба засега са въвели ред само в помещенията, където се издават документите за самоличност, а отвън се разчита на съвестта на хората, повечето от които са с маски.

От отдел "Български документи за самоличност" напомниха, че има и алтернативни възможности за смяна на лични карти, паспорти и шофьорски книжки като мобилни станции и изнесено обслужване по места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com