Осми съдия поема делото срещу прокурорския син Васил Михайлов

1909
Осми съдия поема делото срещу прокурорския син Васил Михайлов
Снимка: БГНЕС

Предстои поредна смяна на съдията по делото срещу прокурорския син Васил Михайлов. Причината – определеният в момента докладчик заминава на стаж в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Така делото срещу сина на пернишкия обвинител Бисер Михайлов ще бъде поето от осми съдия от Софийския районен съд (СРС), съобщи lex.bg.

Проблемите със съдията-докладчик са почти от самото внасяне на обвинителния акт срещу Михайлов в съда в края на декември 2022 г.

Той е обвинен в извършването на 8 престъпления – за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.

Делото беше разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекрати и прати за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията, каквито са изискванията в чл. 36, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Всички магистрати от РС-Перник обаче се отведоха, като изтъкнаха, че познават бащата на обвиняемия – прокурора от окръжната прокуратура Бисер Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им.

Така делото стигна до Върховния касационен съд (ВКС), който каза, че СРС правилно го е изпратил в Перник, но след като в тамошния районен съд не може да се сформира съдебен състав, то трябва да го гледа СРС.

Когато производството се озова отново в районния съд в София, обаче последваха пет отвода на съдии с различни мотиви.

Накрая то беше разпределено на съдия Радослава Качеларска, която реши да го гледа и насрочи разпоредителното заседание на 28 февруари. Тогава тя прие, че няма съществени нарушения, които да водят до ограничаване на правата на Васил Михайлов, произнесе се по искания за събиране на доказателства, промяна на мярката за неотклонение, за конституирането на страни в процеса и т.н. Насрочи делото за 7 април и обяви, че ще бъде определен резервен съдия. 

На заседанието на Висшия съдебен съвет на 2 март стана ясно и защо се налага определянето на резервен магистрат. Съдия Радослава Качеларска е одобрена за 10-месечен стаж в регистратурата на ЕСПЧ, който започва на 1 април. През това време тя ще е в неплатен отпуск, като разходите за стажа се поемат от проект по Норвежкия финансов механизъм.

Така се оказва, че на заседанието на 7 април ще трябва да влезе осми съдия, като предстои той да бъде избран чрез жребий.

Обвиниха прокурорския син от Перник за закана за убийство и побой

Софийска районна прокуратура обвини прокурорския син Васил Михайлов за закана за убийство и побой на мъж в Перник, съобщиха от СРП. На...

Сред магистратите обаче има спор по въпроса кога трябва да бъде определен резервният съдия и трябвало ли е той да участва в разпоредителното заседание, или може да поеме делото от следващия етап, т.е. от 7 април.

Същевременно обаче в свое становище Наказателната колегия на ВКС застъпва мнението, че разпоредителното заседание е част от съдебното заседание и за него е приложима разпоредбата на чл. 258 от НПК, изискваща неизменност на състава. Т.е. според схващането на ВКС един и същ състав на съда трябва да гледа делото от започването му, т.е. от разпоредителното, до завършването на съдебното заседание.

Какво ще е тълкуването на разпоредбите на новия съдия по делото, тепърва ще се разбере. А ако ВКС установи противоречива практика в съдилищата, може да реши да излезе и с тълкувателно решение по въпроса.

По второто дело срещу Васил Михайлов – отново за побой, също има серия от отводи, но на магистрати от районния съд в Перник.

През февруари тази година прокуратурата внесе в РС-Перник обвинителен акт срещу Михайлов за това, че на 12 май 2022 г. около един часа посред нощ в близост до детска площадка в Перник, се е заканил с убийство на мъж и го е удрял в главата с твърд предмет.

Прокурорският син от Перник: Тотално съм набеден за побоите и униженията

19-годишният Васил Михайлов от Перник, когото съдът реши да остави с мярка домашен арест, заради липса на доказателства, че я е нарушав...

В РС-Перник има седем наказателни съдии, един от тях е командирован. Така остават шестима.

Първоначално делото е било разпределено на Валери Ненков, но той си е направил отвод на основание чл. 29, ал. 2 от НПК, според който в състава не може да участва съдия, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

Както е известно, още при първото дело всички съдии от РС-Перник си направиха отвод заради познанството с бащата на обвиняемия – обвинителя от окръжната прокуратура в града Бисер Михайлов.

При новото разпределение, делото е отишло при председателя на съда Михаил Алексов, но и той се е отвел. Последвали са още три отвода – на колегите му Христина Ангелова, Петя Котева и Светослава Алексиева. Днес делото е било разпределено на последния възможен съдия – Камелия Ненкова. Ако и тя се отведе, тогава ВКС ще трябва да „изпрати“ делото в друг еднакъв по степен съд.

Срещу Васил Михайлов има и трето дело за побой. Той е за случай от лятото на 2021 г. в Созопол, когато прокурорският син е нападнал мъж и го е ударил в лицето. Районната прокуратура в Бургас му е повдигнала обвинение за нанасяне на средна телесна повреда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com