Осъдиха на затвор инвалид, самолекувал се с марихуана

6181
Осъдиха на затвор инвалид, самолекувал се с марихуана
Снимка: iStock/Guliver

Бургаският районен съд осъди на 3 месеца затвор ефективно 44-годишния Васил Тончовски от Сливен – пенсионер по болест със сто процента инвалидност.

Магистратите признаха Тончовски за виновен по обвинение за незаконно притежание на наркотични вещества - марихуана, и отхвърлиха тезата на защитата, че тя е използвана за медицински цели, за да не агонизира Васил от болка, съобщи правният сайт lex.bg.

Продажбата на марихуана за забавление в Калифорния вече е легална

От вчера (1 януари) в Калифорния продажбата на марихуана за забавление е напълно легална. Интересът към нея изглежда е огромен, тъй кат...

44-годишният мъж е засечен при специализирана акция на МВР в местността „Червенка“ в Черноморец. При проверката в караваната му, той доброволно предал на полицаите 55 грама марихуана, която по думите му преработвал в масло, за да облекчи болките си, след претърпяна тежка катастрофа преди десет години.

След инцидента, Тончовски е напълно неподвижен, претърпява многобройни операции, дори се разболява от хепатит С и според твърденията му, това го кара да търси други алтернатива за лечение, която намира в марихуаната.

"Васил не употребява марихуана в общоприетия и укорим от законодателя начин, а като единствено негово спасение. И не пречи на никого. В крайна сметка, сега не го боли, той спи нормално, участва в гражданския оборот. Дали това е плацебо ефект или е реален резултат от употребата на марихуана, могат да кажат специалистите извън България. Но реалният резултат е, че от човек, който се чувства като жив труп, сега дори работи", подчерта адвокатът му Радослав Николов.

Всичко изложено от защитата е хипотеза, която не може да намери законов облик, контрира председателят на Районната прокуратура Иван Кирков. И допълни: „Не искам да поставям под съмнение психологическото и физическо състояние на подсъдимия, отнасям се с разбиране. Но и според заключението на експертите, употребата на марихуана не води до реални ползи по отношение на физическите увреждания“.

Ирландия легализира употребата на марихуаната като лекарствено средство

Ирландия възнамерява да легализира употребата на марихуаната като лекарствено средство срещу определени болести. Според ирландския мин...

Според държавното обвинение е възможно, „наркотикът да му е помогнал да приеме социалния си статус, но и евентуално да преодолее емоционалните си дефицити“, но не и да подобри състоянието му. Прокуратурата извади и справка, според която медицинската марихуана се използвала при лечение на глаукома, онкологични заболявания и увеличен апетит – диагнози, които подсъдимият нямал.

Прокурор Кирков посочи, че Тончовски можел и „да живее като нормален член на обществото като използва конвенкионални медикаменти“.

От съда считат, че състоянието на подсъдимия не е пречка той да изтърпява ефективно наказание и при необходимост да му бъде осигурена адекватна медицинска помощ. Психиатричната експертиза стига и по-далеч. В нея се твърди дори, че затворът може да му помогне постепенно да промени личностните си нагласи и светоусещането си.

"Случаят не е прецедент в страната ни, но поради консервативното отношение на законодателя, десетки други в състоянието на Васил, са принудени да пристъпват закона. А за всички тях – затворът не е наказание, а мъчение и агония", казва адвокат Николов.

Спипаха дилър, съхранявал марихуана в буркани

Дилър на наркотици и негов клиент са задържани при спецакция на служители от Районното управление в Панагюрище. Операцията е провед...

Решението на районните магистрати в Бургас не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com