Отказваш тест за наркотици и алкохол? Чакат те две наказания

20841
Отказваш тест за наркотици и алкохол? Чакат те две наказания
Снимка: БГНЕС

Шофьор, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) за наличие на алкохол и/или наркотици в кръвта извършва две самостоятелни административни нарушения. В този случай е приложима нормата от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), според която се налагат две отделни наказания и при това те се изтърпяват поотделно. Това реши общото събрание на съдиите от Върховния административен съд в свое тълкувателно решение.

Тълкувателно дело е образувано по искане по искане на главния прокурор с въпроса дали става дума за две отделни нарушения или само за едно. Припомняме, че наскоро задържаха кмета на поморийското градче Ахелой заради неизпълнение на полицейско разпореждане. Градоначалникът Иван Георгиев тогава отказа да даде проби за алкохол и за наркотици. Затова и беше повдигнат въпроса може ли да се раздели с поста си, но това би се случило само ако бъде признат за виновен по криминално обвинение. Без взети проби това е на практика невъзможно.

Хванаха дрогиран учител, карал ученици на състезание

Учител по физическо възпитание в Кърджалийско беше арестуван заради положителна кокаинова проба, дадена докато е водил група ученици на...

Съгласно разпоредбата на Закона за движение по пътищата, водач на моторно превозно средство, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или пък откаже на предписание да му се направи медицинско изследване, се наказва с отнемане на шофьорската книжка за срок от 2 г. и глоба 2000 лв. 

Според ЗАНН, когато с едно деяние са извършени няколко административни нарушения или едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях. На практика това означава, че при отказ за тестване за наличие на алкохол или наркотици, то ще се изтърпят отделно две наказания от по 2 години без книжка и по 2000 лв глоба. 

Според преобладаващото мнение в медицинската наука водачът е в пияно състояние, когато по време на произшествието в кръвта му има алкохолно съдържание, не по-малко от 0,50 промила. Пленумът на ВАС е възприел становището, че „при наличността на такава алкохолна концентрация, макар и да не е свързана с външни прояви на опиване, психофизиологическото състояние на водача е повлияно и той не е пригоден да управлява безопасно моторното превозно средство“. Едновременната употреба на алкохол и наркотични вещества допълнително засилва отрицателния ефект върху психомоторните функции на човешкия организъм, което увеличава обществената опасност, пишат още върховните съдии. 

Противоречащо на правната и житейската логика и несъответстващо на целта на закона е приемането, че двата отказа могат да се приравнят като правни последици и степен на обществена опасност на един отказ по някоя от проверките, респективно да бъде наложено едно общо наказание при наличие на два отказа. С оглед гореизложеното се налага извод, че всеки от двата отказа изпълва състава на нарушение по Закона за движението по пътищата, заключава ВАС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com