Отложиха делото на Иванчева, тя се оплака от условията в ареста и обеща "новини"

2848
Отложиха делото на Иванчева, тя се оплака от условията в ареста и обеща "новини"
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд (СНС) отложи делото за разглеждане на изменение на мярка за неотклонение на отстранената от поста си кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева. Тя, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и ексрайонният кмет Петко Дюлгеров са обвинени за получаване на подкуп в особено големи размери - тежък случай, извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.

Защитата на Иванчева настоя постановеното наказание „задържане под стража" да бъде заменено с по-леко. Повод за искането е здравословното състояние на Иванчева, което според адвоката ѝ Димитър Марковски "не е никак леко", съобщава БГНЕС.

Иванчева сменила искания подкуп с двойно по-голям само за три дни

Подкупът, който Десислава Иванчева е поискала от бизнесмена Александър Ваклин, се е увеличил двойно само за три дни - от 250 000 на 500...

Преди началото на съдебното заседание отстраненият кмет говори пред медиите и каза, че условията в ареста са "незаконни", защото задържаните стоят по 23 часа на аварийно осветление, което е забранено с наредба. Иванчева добави, че единият час, в който са навън, прекарват в бетон и ограждения, които според нея влияят на психиката на подсъдимите.

Иванчева каза, че води непрекъсната борба и за това колко минути може да прекара в банята. Непрекъснато подавала жалби, за да отстоява правата си.

Тя подчерта още, че вече се чувства спокойна, защото делото е в съдебна фаза и изрази надежда, че с включването на съдия Хинов, процесът ще бъде независим и справедлив. Според Иванчева материалите били цели 30 тома, а дадените от съда 10 дни за запознаване със съдържанието на документите е недостатъчно.

„Г-н Ваклин и г-н Дюлгеров в своите срещи сами са договаряли процентите си, сами са определяли сумите и никъде няма, където да съм искала, поискала и получила суми. Вече видяха, че и в СРС-тата има доказателства в наша полза. Спокойна съм, че вече ще има съдия, който ще гледа двустранно на нещата и ще бъде справедлив. Очаквайте новини“, заяви Иванчева.

Десислава Иванчева и нейната заместничка влизат в съда

В Специализирания наказателен съд е внесен обвинителният акт срещу отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, заместни...

На въпрос дали е склонна да сключи споразумение с прокуратурата, тя каза, че ще се бори до край, за да докаже невинността си.

Въпреки че отказа да промени мярката й за неотклонение, съдът допусна изготвянето на комплексни експертизи от онколог, психиатър и съдебен лекар, които да извършат съвместен преглед на Иванчева в рамките на една седмица. Това поиска защитата ѝ с мотивът, че отстранената кметица страда от тежко онкологично заболяване – аденом на хипофизната жлеза. Преди влизането ѝ в ареста й било назначено и лечение, а престоят зад решетките вероятно е довел до влошаване на здравословното и психическото ѝ състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com