Подходът към гонките – тояга и морков

4501
Подходът към гонките – тояга и морков

Не само санкции и глоби, ами и възможност да се правят гонки на регламентирани места плюс превенция. Това беше преобладаващото мнение от дискусията за нерегламентираните състезания с автомобили по пътищата на страната в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. Припомняме, че на първо четене в Закона за движение по пътищата не бяха приети предложения на Петър Славов относно гонките - главно заради спорове що е то "гонка".

Водещият на дискусията депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев посочи, че би искал освен да се намери начин да се спрат гонките на обществени места, да се намери законов начин къде да се организират такива състезания за хора, които искат да участват – на безопасни места. Получи се спор как ще се залага на направа на специални писти, като имаше оценка, че организирано на специална писта състезание струва много скъпо - поне 20 000 лева.

Двама младежи загинаха при катастрофа край Сливен, вероятно е имало гонка

Двама души са загинали при катастрофа на бившето летище Бършен край Сливен. Информацията потвърди говорителят на Областната дирекция ...

Основен момент в дискусията беше с какви автомобили всъщност се правят гонките – като възможност да се определи що е то гонка и да се налагат санкции за по-мощни автомобили, по които са правени модификации специално за да се участва в нерегламентирано състезание. От организация „Рейс Лайв” предупредиха, че е добре за модификациите за по-мощни двигатели да има специално узаконяване. Мощният двигател не значи непременно предпоставка за катастрофа, предупредиха състезателите.

Много по-важно е от темата за гонките какви права и задължения да има за категория „Млади водачи”. Нека не изпускаме възможността за предложения в тази насока, призова депутатът от БСП Георги Свиленски. Колегата му Настимир Ананиев се съгласи, че подготовката за шофьор е много важна – кой колко време се подготвя, има ли дневно и нощно каране, да се направят полигони, дори за шофиране при мокра настилка и сняг.

Виждането на държавата

И в настоящия си вид Закона за движение по пътищата забранява състезания, които не са съгласувани с МВР и със субекта, стопанисващ пътя – държавата, община или частно лице. Няма обаче санкция, подчерта зам.-правосъдният министър Красимир Ципов. Мнението на правосъдното министерство е да се въведат сериозни санкции. То иска мерки за засилване на мерки като временно спиране на участващо в гонка моторно-превозно средство. Става въпрос обаче за специално модифицирани автомобили за гонки, а не просто за каквито и да е автомобили. В такива случаи, при модификации, направени без разрешение, има предвидена глоба от 2000 до 7000 лева. Правосъдното министерство одобрява и промяна в Наказателния кодекс, с която да се наказват гонките – да се влиза в затвора.

Имаме наблюдение, че доста често се случват т.нар. гонки. Те обаче са много трудни за установяване, защото може да става дума просто за надпревара от един светофар до друг, без някакво предварително планиране, а просто хрумване, каза Красимир Ципов.

19-годишен младеж загина на място при гонка в с. Белозем

19-годишен младеж загина на място при улични гонки в с. Белозем, община Раковски. Инцидентът станал малко след полунощ. Двама 19-годиш...

На позиция за увеличение на глобите в случаите на гонки е и Министерството на информационните технологии и транспорта. Мнението беше изразено от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев.

Чуждият опит

От Съюза на автомобилистите дадоха няколко примера как се третира проблема в чужбина – по данни на приятелски чуждестранни клубове. В Канада дали дадено нарушение е гонка се определя от полицай на място. По принцип за гонка се счита шофиране с над 50 км/ч над разрешена скорост. В различните провинции на Канада има и наказателна отговорност – половин година затвор, а при рецидив се отнема шофьорската книжка за до 20 години.

В САЩ отделен закон за гонките няма. За 10 години има 153 убити при пътни произшествия, които могат да попаднат в определението „гонка”. Все пак при нелегални гонки на частна земя може да се стигне до затвор – при рецидив, а участвалите автомобили публично се правят на скрап. Глоби са предвидени дори за зрители на гонки.

Този проблем почти няма решение, казват от Русия. Там се изграждат допълнително полигони за легални състезания. Иначе подходът в Русия също включва глоби.

Утре се организира протест срещу по-тежките санкции за участници в гонки

Протест срещу въвеждането на по-тежки санкции за участниците в уличните гонки е насрочен за утре в София. Феновете на адреналина зад в...

Владислав Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи даде за пример Община Серес в Гърция, където има хубава писта, предвидена за легални състезания.

В ЕС средно от гонки загиват 50 души на 1 000 000 души. В България нивото е 90 на 1 000 000 души. В Румъния, Полша и Латвия броят на загиналите е по-висок, отколкото в България.

Статистиката от МВР

31 са местата в България, за които най-често има сигнали за провеждане на гонки. За пример беше дадено летището при Кърджали. Нито веднъж обаче гонка не е хващана, хващани са „струпвания на автомобили” – в Кърджали всяка седмица в определен период от време са хващани по 40-50 автомобила. Съставяни са актове за например наличие на Гражданска отговорност, но не и глоби за превишена скорост. Това каза шефът на КАТ старши комисар Бойко Рановски. По думите му има 708 загинали при катастрофи има в България през миналата година. Загиналите са с 48 повече от 2014 година, а катастрофите са с над 200 спрямо 2014 година – общо 7225.

Трябва да има възможност за организирани състезания – с присъствие на полицейски служители, на лекарски екипи. Нека младите хора, които най-често се увличат по този вид състезания, да могат да покарат на безопасно място и да спазват правилата за движение по пътищата.

Ловеч иска гонките да се наказват като дребно хулиганство

На свое заседание вчера (17 август) Общинската комисия по безопасност на движението в Ловеч поиска автомобилното хулиганство да бъде вк...

Позицията на общините

От Столична община коментираха доклад на СДВР, според който има увеличение на ПТП-та с жертви заради неразумно поведение на пешеходци, не само заради гонки. Столична община обърна и внимание, че през миналата година на територията на София и Софийска област са постъпили сигнали за 235 гонки, но са потвърдени само 18. Най-голямата община в България обаче няма становище дали гонките да бъдат криминализирани, но подкрепя да се отнема превозно средство, което е използвано за участие в гонки.

На картинг пистата, със заявление пред Общинска администрация, с уведомение на МВР и дрифтовете по улиците на Плевен. Това е рецептата, която предложиха от Община Плевен за овладяване на гонките. Сега МВР може да спира и глобява за превишена скорост, за промяна на конструкцията на колата и за нарушаване на правилата за изпреварване, а това не ограничава проблема, уточниха от Плевен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com