Подсъдим по „САПАРД“ търсеше милиони от пропуснати заплати, но съдът реши друго

7004
Подсъдим по „САПАРД“ търсеше милиони от пропуснати заплати, но съдът реши друго
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения за над 50 000 лева на бизнесмена Марио Николов, който беше основен подсъдим в т.нар. дела по "САПАРД", съобщи правният сайт „Лекс“.

Обвиненията срещу Николов

Става въпрос за корупционния скандал, свързан с пране на средства, получени по линия на земеделската програма на Европейската комисия, известна като SAPARD. Обвинението по делото е разделено на две части - едно за източване на еврофондове и второ за пране на пари. Един от наблюдаващите съдии, Калин Калпакчиев, посочва въпросното разделяне като водеща причина за провала на обвинението и липсата на наказателни присъди.

През март 2021 г. съдът прекрати сагата "САПАРД" заради изтекла давност.

Обвиненията срещу Марио Николов бяха, че е ръководил престъпна група, която чрез документни престъпления е източила 14.5 млн. лева от САПАРД, като това дело продължи 13 години, а в отделно дело Николов беше подсъдим за ръководство на престъпна група за пране на пари. Процесът за пране на пари приключи с оправдателни присъди за всички подсъдими още през 2016 г.

Николов искаше милиони за неполучени заплати

След края на делата Марио Николов заведе искове срещу прокуратурата в Софийския градски съд (СГС), с които поиска 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и над 13,6 млн. лева обезщетение за пропуснати ползи от неполучени заплати.

Още: Окончателно оправдаха Николов по делото ”САПАРД” за пране на пари

В решението на съдия Гергана Коюмджиева обаче се казва, че прокуратурата дължи обезщетение за неимуществени вреди от незаконно обвинение само по делото за пране на пари, по което Николов беше оправдан преди 8 години. Аргументът на съда е, че по другото дело той не е оправдан, а обвиненията за ръководство на престъпна група за документни измами са отпаднали по давност, пише "Лекс".

В исковата си молба Николов описва страданията си през 15-те години, в които е бил обвиняем и подсъдим по двете дела. Твърди, че е преживял силни болки, страдания, психологическо напрежение, тревожност, безпокойство и страх. Стресът повлиял негативно на емоционалното и здравословното му състояние, чувствал безпомощност, изолираност, безсъние, липса на апетит и постоянни нервни болки, влошило се много и здравословното му състояние, особено след първоначалните осъдителни присъди, след което претърпял няколко операции.

Снимка: БГНЕС

Николов подчертава, че над 4 месеца е бил арестуван и бил силно притеснен, че не може да се грижи за малкия си син. Той казва, че най-много се притеснявал за детето си, защото и двамата със съпругата му Марияна можели да бъдат осъдени. Бизнесменът посочва и широкото медийно отразяване на делата, като откроява, че имало публикация дори в „Ню Йорк Таймс“. Показания за страданията му по време на делата са дали и двама негови близки, между които и Петя Хаджииванова, която също беше подсъдима с него.

Съдът приема, че делото наистина се е отразило негативно на Николов в професионален план, на авторитета и служебната му репутация. Отделно съдия Коюмджиева отбелязва тежките обвинения, престоя в ареста и продължителността на делото. След преценка на тези обстоятелства следва да се определи обезщетение за неимуществени вреди в размер на 25 000 лева, което е справедливо и достатъчно да ги репарира, без да става източник на неоснователно обогатяване за ищеца, се казва в решението. В него съдия Коюмджиева отбелязва, че размерът на обезщетението е съобразен и с „обективното уронване на престижа на България, в резултат на добилата широка публичност деятелност по незаконосъобразно усвояване на европейски средства по САПАРД“.

Още: По делото САПАРД: САС буквално осмя Ченалова и пак оневини обвиняемите

Отхвърлен иск

Марио Николов е поискал от съда и обезщетение от над 28 000 лева, на колкото се равняват пропуснатите заплати от четирите месеца, в които е бил в ареста, и още на 13,6 млн. лева пропуснати ползи от заплатите, които е щял да получи от 2010 г., когато бил уволнен от фирмата „Палмигруп“, на която бил търговски директор, до 2020 г. Сумата е толкова внушителна, защото от събраните по делото доказателства е видно, че през юни 2010 г. е било подписано допълнително споразумение, с което заплатата на Николов е била увеличена на 100 000 лева.

Той е бил уволнен през август 2010 г. със заповед на изпълнителния директор на фирмата заради злоупотреба с доброто име и уронване престижа на работодателя с постановените две осъдителни присъди срещу Николов. Бизнесменът е поискал от съда да отмени уволнението, но районният съд е отхвърлил исковете, като в решението си тогава отбелязва странния ход на работодателя да увеличи драстично заплатата на Николов само два месеца преди да го уволни, въпреки че и преди това са били известни водените дела срещу него. Така районният съд е приел, че „уволнителната заповед е симулативна и предназначена да създаде привидно състояние на прекратено трудово правоотношение“.

Затова градският съд приема, че са доказани единствено имуществените вреди на Николов от невзетите заплати за 4 месеца, докато е бил ареста, и му присъжда обезщетение от 28 695 лева, но отхвърля иска за останалите над 13,6 млн. лева.

Така общото обезщетение, което прокуратурата е осъдена да му плати, е над 53 000 лева, но решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Още: Съдът присъди над два пъти по-високо обезщетение за майката на Марио Николов за делото по САПАРД

Още едно решение

В същия ден градският съд се произнесе и по заведения от Анна Шаркова иск за 300 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди. И тя като Николов е искала да бъде обезщетена както за делото за пране на пари, по което беше съдена и оправдана, така и по това за документните измами, по което накрая подсъдими бяха само те двамата, но беше прекратено по давност.

Аналогично - съдия Елена Маврова от СГС пише, че отхвърля изцяло иска на Шаркова заради обвиненията по това дело, като в решението се казва, „че до изтичане на давността по време на висящ наказателен процес извършените процесуални действия са законни и обезщетение не се дължи“. Заради делото за пране на пари пък съдът решава, че справедливото обезщетение за Шаркова е 20 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com