Окончателно оправдаха Николов по делото ”САПАРД” за пране на пари

1228
Окончателно оправдаха Николов по делото ”САПАРД” за пране на пари
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда на САС по делото "САПАРД", съобщиха от съда.

Производството пред ВКС е образувано по касационен протест срещу въззивната присъда на Софийския апелативен съд, с която подсъдимите Марио Николов, Марияна Николова, Анна Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов са признати за невиновни и оправдани за участие в организирана престъпна група за финансови операции или сделки с имущество в особено големи размери.

Според обвинението Марио Николов е организирал престъпна група, чиято цел била пране на пари чрез източване на 7,5 млн. евро от европейската програма.

По делото САПАРД: САС буквално осмя Ченалова и пак оневини обвиняемите

Съдия Румяна Ченалова е изопачила фактите по делото САПАРД по начин, типичен за сферата на изкуствата, а не за правораздаването. Това е...

Делото бе гледано повторно от САС, след като през март 2014 г. ВКС го възобнови по искане от 2013 г. на изпълняващия функциите главен прокурор тогава Бойко Найденов, припомня "Правен свят".

Година по-рано САС отново беше оправдал всички подсъдими. През 2010 г. те бяха осъдени на първа инстанция от съдия Румяна Ченалова, като единствен оправдан още тогава беше Людмил Стойков.

Основна теза на обвинението е, че 6 фирми, свързвани с Марио Николов и Людмил Стойков, са били създадени с цел да кандидатстват по програма САПАРД за закупуване на месопреработвателни машини.

След това Николов с представители на швейцарски и германски фирми извършил множество сделки с цел изкуствено завишаване на цените на машините, които се връщали в България и трябвало да бъдат субсидирани от САПАРД. Ставало дума за износ на стари машини от България, след което били рециклирани и отново внесени в България, но представени за нови.

Изчезнала е банкова експертиза по делото за "САПАРД"

Изчезнала е банкова експертиза от папките по делото за източването на 7,5 млн. евро от програма за присъединяване в областта на земедел...

Два състава на САС приеха за произволни изводите на съдия Ченалова, с които тя беше осъдила Марио Николов, съпругата му Марияна, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Иван Иванов.

САС беше отбелязал несъстоятелността на тезата, че фирмите са създадени, за да участват по проекти на САПАРД, тъй като са регистрирани още в средата на 90-те години на миналия век, далеч преди да започне програмата в България и със съвсем различен предмет на дейност.

ВКС се съгласява с тези заключения на апелативния съд, както и с това, че не са изложени никакви доказателства за организирана престъпна група, освен познанствата между подсъдимите.

Върховните съдии припомнят само щрих от обвинението, който според тях е показателен, отбелязва "Правен свят". Той е свързан и с разделянето на случая в две отделни и паралелни дела – едното за прането на пари, а другото за документна измама, което е и предикатното престъпление (“първоначално престъпление”). ВКС подчертава, че в групата за документни престъпления не е включен Людмил Стойков, а в делото за пране на пари липсват като подсъдими Лазарина Георгиева, Радмил Петров и Петя Хаджииванова. Няма пълно съвпадение и на мястото на престъпленията, различни са и периодите на осъществяването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com