Полицаят, прострелял фатално крадец в София, може и да получи обвинение

2348
Полицаят, прострелял фатално крадец в София, може и да получи обвинение
Снимка: БГНЕС

Възможно е полицаят, прострелял фатално крадец с маска в София, да получи обвинение. Това се разбра от изявление на представители на Софийската градска прокуратура и на МВР на 19 септември.

"Всеки един детайл може да промени решението на наблюдаващия прокурор – дали става въпрос за неизбежна отбрана, превишаване на пределите на неизбежна отбрана, професионална непредпазливост, евентуален умисъл. Това ще бъде установено след изготвяне на всички назначени експертизи и след разпита на още свидетели. Теоретично е възможно и да няма досъдебно производство. Намерена е прострелна рана в горната част на тялото (на простреляния - бел. ред.). Може изстрелът да е и от рикошет в страничен предмет", уточниха от обвинението.

"Стой! Полиция! Ще стрелям!"

В нощта на 17 срещу 18 септември в 4 РУ е получен сигнал за извършен грабеж на две момичета на 18-годишна възраст от три непознати за тях лица. Конкретното описание на извършителите – лица на млада възраст, около 18-годишни, сложили маски на лицето си. Незабавно е изпратен полицейски екип, уточниха от МВР.

Около 5:30 ч. на 18 септември е получен нов сигнал - от охрана на търговски обект в близост до бул. „Черни връх“ 47. Той гласи, че трима души, отговарящи на горното описание, прескачат ограда и се оттеглят в посока кръговото при зоологическата градина. МВР установява, че тримата влизат в автобус 120.

"Незабавно колегите подават звуков и светлинен сигнал на автобуса, той спира, от него се опитват да избягат трите лица. След предприетите действия установяваме едно лице в автобуса и други две, които се опитват да избягат в обратна посока. Единият от колегите тръгва след двете бягащи лица и на няколко пъти извиква: „Стой! Полиция! Ще стрелям!“. Те не се съобразяват. Полицаят произвежда два контролни изстрела – има потвърждение на свидетели за това, след което произвежда изстрел по едно от бягащите лица", заявиха от прокуратурата и от полицията.

Снимка: iStock

Впоследствие, когато вижда, че е ранил мъжа, полицаят го натоварва в полицейския автомобил и го закарва за оказване на медицинска помощ в болница „Токуда“. След намесата на лекарските екипи се установява, че лицето е починало.

Полицейският служител е „безупречен“, заявиха от полицията. Той е на 33 г., многократно е награждаван от министри с парични награди.

Познати на полицията извършители

Двете лица, които са били задържани за грабежа, са непълнолетни. Те са "наши стари познайници", заявиха от МВР. Двамата са извършители на множество грабежи в същия район. Те са действали по един и същи начин, като са използвали метална или гумена палка, с която са причинявали болка на жертвите и са ги заплашвали вербално с оръжия.

Те са задържани до 48 часа. Ще се внесе искане за мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Софийска градска прокуратура обяви, че има иззети три гилзи. На 100 метра от гилзите е намерена кръв, после е направен оглед на полицейския автомобил и освидетелстване на двама полицейски служители. Иззети са униформите им заради кръв. Взети са им проби за наркотици и алкохол, които са отрицателни. Кръв и урина са взети от полицая, който е стрелял – за да се установят алкохол или наркотици. Ще се направят много експертизи.

Още: Криминалист защити полицая, прострелял фатално крадец: Постъпил е правилно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com