Последен шанс да бъде осъден Батко

1917
Последен шанс да бъде осъден Батко
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд ще заседава днес (25 март) по делото срещу Веселин Георгиев за Пътния фонд.

Докладчик по делото е съдия Жанина Начева. Касационно наказателно дело срещу Веселин Георгиев е образувано по протест срещу въззивното решение от 23 декември 2015 г. на Софийския апелативен съд (САС), с което е потвърдена присъда на Софийския градски съд. С потвърдената от САС присъда подсъдимият е признат за невиновен по престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – бивш изпълнителен директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ) и възложител на обществени поръчки, който нарушил служебните си задължения, като сключил 8 договора между ФРПИ и „БИНДЕР” АД, ГД „Инфраструктурни обекти” и „ИНМАТ” ООД на стойност 38 723 234 лв., с цел да набави облага за братята си Емил и Бойко Георгиеви, представляващо особено тежък случай, от което настъпили значителни вредни последици, и осъществено в условията на продължавано престъпление.

И на втора инстанция "Батко" е невинен

Известният с прякора "Батко" бивш шеф на пътния фонд Веселин Георгиев очаквано беше оправдан и на втора инстанция по делото срещу него,...

В протеста на прокуратурата се излагат доводи за наличието на касационни основания - нарушение на материалния закон и допуснати съществени процесуални нарушения, като се прави искане за отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане.

През октомври 2015 година бившият директор на Пътния фонд Веселин Георгиев за втори път чу оправдателна присъда от Софийски градски съд. Тя бе произнесена по второто дело срещу него за престъпления по служба с цел облага. За това дело прокуратурата поиска да му бъде наложено наказаниe от съда 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Пред съда Георгиев отговаряше за престъпление по служба за близо 100 000 лева от сключени договори с 5 юридически лица. Те са сключени през 2006 г. докато е бил шеф на Изпълнителна агенция „Пътища”. Софийски градски съд обаче прецени, че той имал правомощия да сключи тези договори. Съдия Пенка Велинова отмени и мярката му за неотклонение по това дело - парична гаранция от 5000 лв.

Преди това, на 30 април Софийският градски съд оправда Веселин Георгиев по делото "Батко". На 28 април прокуратурата поиска 5 г. затвор за бившия изпълнителен директор на Пътния фонд. Но, 7 години след скандала, който се разрази през 2008 година, съдът определи Георгиев за невинен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com